Tio stora bostadsprojekt som ska vara klara i år

Det byggs och byggs och byggs som aldrig förr i Byggeborg. Men på vissa ställen kommer dånandet och byggdammet att lägga sig i år. GöteborgDirekt listar några stora bostadsprojekt som ska stå klara 2022 – om allt går enligt plan.

  • Publicerad 05:30, 17 jan 2022

Tändsticksfabriken, Kallebäck

I maj 2016 beslutade Göteborgs kommun att anta en detaljplan på gamla Tändsticksfabriken mellan Mölndalsvägen och E6:an. I år ska ett nytt kvarter med hundratals bostäder, kontor och lokaler för centrumverksamhet så klart.

Vändningen: Klartecken för 300 bostäder vid E6:an

Selma Lagerlöfs torg

Förra året började inflyttningen till Familjebostäders nybyggda hus på Selma lagerlöfs torg. Och fler lägenhetsinnehavare kommer snart att göra sig hemmastadda i det nya kvarteret. Egnahemsbolagets 93 bostäder i kvarteret Brf Selma Park kommer stå klara i år.

Fixfabriken, Majorna

HSB Göteborg är en av flera aktörer som bygger bostäder i området Fixfabriken. I år ska kvarteret Sannaparken stå klart, med 135 lägenheter. Näst på tur för HSB:s del är kvarteret Spanjoletten som ligger intill. Det är på hörnet av det kvarteret som en nytillverkad version av tidigare Fixfabrikens skylt ska sättas upp och bli ett neonlysande riktmärke.

Gårdsten centrum

Gårdsten centrum har varit aktuell i projektet Bostad 2021 där Göteborgs stad och näringslivet samarbetat för att öka tempot i bostadsbyggandet. Under föregående år stod exempelvis som Sernekes blåa landmärke "Utsikten" klar och i år ska exempelvis Balders nya hyresrätter i bostadsområdet Kryddgården bli inflyttningsbara.

Nya Hovås/Brottkärrsmotet

Nya Hovås, eller Brottkärrsmotet som det har på sex år vuxit fram som en egen liten småstad. I år är det inflytt för företaget Nordr:s 82 bostadsrätter inom projektet Hovås Entré samt HSB:s kvarter Esplanaden med 62 bostadsrätter.

Mandolingatan 2

Längts med Mandolingatan finns bostadsföretaget Poseidons stora projekt som är en del av BoStad 2021. Runt 565 hyresrätter ska det bli när allt är klart. Husen närmast Frölunda torg står klara och nu är det byggnaderna längst bort, mot Marklandsgatan, som man arbetar med.

Högsbohöjd 1

Det nya bostadskvarteret mellan Högsboleden och Pennygången byggs för fullt just nu. I år väntas de som köpt bostadsrätter i Stena Fastigheters nya hus kunna flytta in. I området planeras även ny förskola, äldreboende och butiker i gatuplan.

Så blir nya Högsbohöjd

Pilegården etapp ett

De som färdats på Säröleden och passerat Askims Pilegårdsväg kan knappast ha undgått bostadsbyggandet som pågår där. Det är Stena Fastigheters nya bostadsområde Trägården som blandar hyresrätter och bostadsrätter. Säljstart för bostadsrätterna sker denna månaden.

Valskvarnsgatan

Hisingens nya landmärke (inte Karlatornet) håller på att färdigställas. Där den gamla Juvelkvarnen tidigare stod tornar nu ett 25 våningar högt lägenhetshus med 176 bostäder som väntas vara inflyttningsklara med start i höst.

Byggstart för Hisingens nästa skrapa

Gamlestads torg (etapp 1)

Arbetet med att förtäta och knyta ihop Gamlestaden, Slakthusområdet och Kviberg pågår för fullt. Vid Gamlestads torg (inom detaljplanen för etapp 1) är det flera bostäder som byggs just nu, men som kommer att stå inflyttningsklara under detta året.

Bostadsprojekt 2022

GöteborgDirekt kontaktade Stadsbyggnadskontoret för att få fram de största bostadsprojekten som väntas stå klara under detta året.

Ur listan plockades tio projekt ut.

Brasklappen är att det kan finnas delar ur projekten som nämns där bostadsbyggandet inte är klara än och tvärtom – vissa bostäder står redan klara och inflyttade.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20