Tipsen: Så vårfixar du cykeln själv

Rotat fram cykeln för en premiärtur i vårsolen? Innan du hoppar upp på sadeln kan det vara värt att ge hojen lite kärlek. Andreas Bengtsson på Mossens Skid & Cykelservice i Sisjön ger sina bästa fixartips.

  • Publicerad 14:30, 10 apr 2021

Jag älskar att komma hem, dra på mig arbetskläderna och träffa kunderna som är så glada och tacksamma.

För nästan precis ett år sedan bestämde sig Andreas Bengtsson för att bygga ett rejält arbetsbord i sitt garage hemma i Sisjön.

Det blev startskottet mot att förverkliga en sedan länge lagrad dröm.

Han som är civilingenjör i grunden och spenderar sina arbetsdagar på Volvos kontor, hade alltid drömt om att starta något eget vid sidan av.

– Då bara slog det mig. Jag skulle starta en skid- och cykelverkstad i garaget. Jag menar, hur fel kan det bli? Då skulle jag få göra det jag älskar och samtidigt driva företag.

Både cykling och skidåkning har alltid legat honom varmt om hjärtat.

– Sedan är jag lite prylgalen, erkänner han.

Alltid öppet

Ryktet om den nystartade cykelverkstaden i garaget vid Svartmossen spred sig snabbt och sedan starten har han haft kunder så gott som dagligen.

– Jag älskar att komma hem, dra på mig arbetskläderna och träffa kunderna som är så glada och tacksamma. Jag kan ju släppa in en cykel halv nio på kvällen och det är väldigt uppskattat.

De vanligaste reparationerna han utför är allt från att laga punktering, skifta däck, justera växlar och byta bromsar till att byta hela drivlinan med kedja, kassett och drev och serva stötdämpare.

– Nyare cyklar är i regel lättare. Skruvar du isär en växel på en gammal Crescent från 70-talet så har man att göra en stund.

Skippa högtryckstvätten

Pandemin har fått många, som kanske inte cyklat på flera år, att rota fram sin gamla hoj från förrådet.

Då kan den lämna mycket att önska, men med några enkla knep kan den få nytt liv.

– Titta över bromsarna och se så att de tar. Pumpa däcken hårt och leta efter torrsprickor. Olja kedjan, men tänk på att inte använda för mycket olja. Tvätta cykeln, men var försiktig med avfettning, starka rengöringsmedel och högtryckstvätten runt hjullager, vevlager och styrlager.

Arbetsplats. Andreas Bengtsson sticker inte under stolen med att han är "lite prylgalen". Foto: Johanna Roos

Retro. För Andreas Bengtsson har både gamla och nya cyklar sin charm, på olika sätt. Foto: Johanna Roos

Vårfixa cykeln: Andreas tipsar

- Pumpa däcken hårt

- Finns det torrsprickor kan däcken behöva bytas

- Kontrollera att bromsarna tar

Justera vid behov, gäller ej hydraliska bromsar

- Tvätta och olja kedjan

Tvätta och olja kedjan regelbundet. En smutsig kedja slits fortare. Tänk på att inte använda för mycket olja då det kan fastna smuts. Torka av överflödig olja med en trasa

Använd gärna kedjetvätt

- Var försiktig med starka rengöringsmedel och avfettning

Det kan lösa upp fett i lagren kring rörliga delar

- Undvik högtryckstvätt

Då kan man trycka in vatten i lagren som förstör det skyddande och smörjande fettet.

- Se över och rengör belysning och reflexer

- Dra åt alla fästelement, som t.ex. styret

Visa merVisa mindre

Fina cykelvägar

Andreas Bengtsson, med bedrifter som Vätternrundan, Cykelvasan och Göteborgsgirot i bagaget, vill att fler ska uppleva tjusningen med cykling.

– Framför allt är det motionen och friheten, att få komma ut. Här omkring finns många fina vägar, men använder du kombinerade cykel- och gångbanor gäller det att hålla nere hastigheten och visa respekt för gående. Kör man mountainbike är turen från Oxsjön längs Torrekullaleden fin, men lite knicksig på sina ställen och även Sandsjöbackaleden.

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00