Granskas. Läkaren har mottagningar i Göteborg och Borås. Foto: Mostphotos

Tjänade miljoner på akupunktur mot barnlöshet

En läkarpraktik som erbjuder akupunktur mot bland annat tinnitus, klimakteriebesvär och barnlöshet, har fått miljoner från Västra Götalandsregionen. En granskning har nu kommit fram till att praktiken inte kan betraktas som allmänmedicinsk mottagning.

  • Publicerad 15:08, 5 jan 2018

Läkaren har mottagningar med antroposofisk inriktning i både Göteborg och Borås och har ett samverkansavtal med Västra Götalandsregionen. De senaste sex åren har klinikerna fått totalt nära nio miljoner kronor för specialiserad läkarvård.

En granskning, som regionen själva initierat efter att praktiken annonserat i lokalpressen, visar dock att 95 procent av verksamheten består av akupunkturbehandlingar och att många av dem saknar vetenskaplig evidens.

Bland annat ska akupunktur ha använts för att öka möjligheten att bli gravid. Praktiken har även erbjudit akupunkturbehandlingar för artros, muskelvärk, whiplash, tinnitus och klimakteriebesvär. I granskningen har regionen låtit experter gå igenom läkarens journaler och hittat stora brister. Bland annat är det otydligt om patienter med hjärt- och kärlsjukdomar kontrollerats för sina grundsjukdomar.

Av de produkter som läkaren förskrivit under 2016, utgjordes bara en "mycket ringa del" av läkemedel enligt regionen. Läkaren har sagt att han har dispens från regeringen att förskriva antroposofiska läkemedel.

Nu har läkaren till 15 januari på sig att komma med en kommentar om granskningen till Västra Götalandsregionen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG