Tjejerna kallar till Biskopsgården med festival

Musik, poesi och mycket pepp. Det ordnar tjejerna bakom Mini Biskop Calling. Den lilla ungdomsfestivalen är en uppladdning inför påskens stora hiphopfest i Biskopsgården.

  • Publicerad 18:46, 1 apr 2019

LYCKAT. Musiker och poeter stod på Mini Biskop Calling-scenen. Foto: Lina Lundberg

– Vi har fixat allt här, säger Deqa Nur och tar ett djup andetag innan hon blåser upp ännu en gyllene ballong som landar på scenen.

Hon, Elina Mäkelä, Gabriella Pruteanu från Svartedalsskolan och Tilda Hansson som går på gymnasiet, håller på att fixa det sista innan ungdomsfestivalen - Mini Biskop Calling - drar igång.

Hiphopfestivalen Biskop Calling hölls för första gången förra påsken i Vårvindens fritidsgård i Biskopsgården. I väntan på årets upplaga tjuvstartar ungdomarna med en liten förfestval.

– Mini Biskop är som en liten pepp och för att tagga till innan den stora Biskop Calling som är i påsk, säger Tilda Hansson.

Nya erfarenheter

Tjejerna har jobbat med förberedelserna sedan i slutet av januari. De har fixat musiker och poeter som ska uppträda, tillverkat dekoren och sköt kommunikationen samtidigt som de har fått nya vänner och lärt sig en hel del.

– Vi visste inte vad det skulle bli när vi träffades i Svartedalsskolan men nu hoppas vi att det blir en tradition. Det har varit kul att planera, säger Gabriella Pruteanu.

– Jag tänkte först att det skulle bli jättesvårt men när man samarbetade var det jättelätt, säger Nur Deqa.

– Det är roligt att få ta ansvara och veta att det är vi som skapade det här, säger Tilda Hansson.

Bakom eventet står bland annat Kultur 4ür Göteborg, Ungdomssatsning Hisingen och Vårvindens fritidsgård.

– Vi jobbar stadsdelsöverskridande med ungdomar och kultur i områden där det inte vanligtvis händer så mycket. Säger du Biskopsgården tänker folk mer på skjutningar än spexig ungdomskultur. Det här är ett sätt att vända på det, säger Kalle Karlsson, initiativtagare till Kultur 4ür Göteborg.

Biskopsgården följer Majornas exempel – får egen valuta

Populär scen

Intresset för att delta och uppträda på Mini Biskop-scenen visade sig vara större än förväntat berättar Tilda Hansson.

– Det var tre stycken senast i går som ville var med och vi lyckades klämma in dem i schemat bland artister och poeter. Det är en stor chans för ungdomar att visa upp sig här.

Lyckad kväll

Dagen efter är de unga arrangörerna nöjda med kvällen.

– Det gick jättebra, säger Deqa Nur.

Elina Mäkelä håller med.

– Folk var riktigt peppade och den stora festen i påsk kommer bli ännu bättre!

Biskopsgården på tur att utvecklas

Så ska föräldrarna i Biskopsgården vända trenden

Biskop Calling

VAD: Hhiphopfestival Biskop Calling som bjuder på allt från de lokala hjältarna till finbesök från andra delar av Göteborg. Det blir dans, poesi och basgångar.

NÄR: Påskafton, 20 april

VAR: Vårvindens fritidsgård

Vi är GBG