Tjuv slog till mot 70-årig kvinnas cykelkorg

Polisen går nu ut och varnar för tjuvar som stjäl saker ur cyklisters cykelkorgar. Samtidigt har polisen i Göteborg city inlett en riktad insats mot fenomenet.

  • Publicerad 12:33, 16 okt 2020

Vi ser att det huvudsakligen sker när människor är på väg till eller från jobbet.

Polisen har den senaste tiden sett att antalet stölder ur cykelkorgar ökat i centrala Göteborg. I somras blev flera cyklister utsatta för tjuvar som stal väskor och andra personliga saker ur deras cykelkorgar. Nu ökar fenomenet igen.

– Vi såg det här tillvägagångsättet i våras och det ökade dramatiskt under sommaren, för att sedan plana ut. Nu har det ökat igen, säger Ola Skogsberg, kommunpolis i lokalpolisområde Göteborg city.

Polisen kan berätta om en kvinna i 70-årsåldern som så sent som igår råkade ut för en tjuv när hon kom cyklande på Sankt Pauligatan. En person i närheten blev vittnet till stöldförsöket och stölden fullbordades aldrig.

Mellan 25 maj och 16 juni hade polisen hela 103 ärenden av det här slaget. Under perioden 10 augusti till 20 augusti var det 21 ärenden. Under oktober har det så här långt rapporterats in 28 fall med samma tillvägagångssätt.

– Vi ser att det huvudsakligen sker när människor är på väg till eller från jobbet, mellan klockan sju och tio på morgonen, samt lite senare på eftermiddagen och kvällen. Vi jobbar nu inriktat med att förebygga och ingripa med en riktad resurs. Samtidigt är vi tacksamma om vi får in tips och iakttagelser från allmänheten, säger Ola Skogsberg.