Bilinbrotten på parkeringarna runt Liseberg har ökat med mer än 400 procent under juni. Foto: Mostphotos/Stefan Karlberg

Tjuvarna slår till när barnen har som roligast

Inbrotten i bilar på parkeringsplatserna runt Liseberg har ökat markant den senaste månaden. Nu vädjar polisen om tips för att få fast på tjuvarna.

  • Publicerad 06:30, 10 jul 2017

Bilinbrotten har ökat i hela Göteborg. Men ett område sticker ut, parkeringsplatserna runt Liseberg.

– Under perioden 1 juni till 7 juli förra året hade vi 33 bilinbrott på parkeringarna runt Liseberg. Under samma period i år har det varit 173 bilinbrott, säger Boel Dahleman vid citypolisen i Göteborg.

Vädjar till allmänheten

Polisen vet ännu inte vad ökningen beror på.

– Det kan vara allt ifrån ligor till någon notorisk inbrottstjuv som precis kommit ut, säger Boel Dahleman.

Nu vädjar polisen till allmänheten att vara extra uppmärksam vid parkeringsplatserna och tipsa polisen om man gör några iakttagelser.

Tömmer turisternas bilar

Framförallt är det turister som drabbats. Många lämnar väskor och resväskor när de besöker nöjesparken. Tjuvarna tar sig in i bilen, tömmer den på värdesakerna och dumpar väskorna på en annan plats.

– Under vintermånaderna är de flesta bilinbrotten under nattetid. Nu är det mest frekvent mellan klockan 12 och 21, vilket stämmer ganska bra överens med Lisebergs öppettider, säger Boel Dahleman.

Vad gör ni för att få stopp på den här ökningen?

– Vi har en samverkan med Liseberg för att de ska öka sin bevakning. Sedan jobbar vi själva med ökad synlighet för att förebygga brott i den mån vi kan. Det är tuffa månader för polisen. Sedan har vi inre spaning där vi bearbetar tips vi har fått in.

Vad kan man själv göra för att undvika att bli drabbad?

– Det är ju klassikerna. Lämna inga värdesaker i bilen. Lämna inga väskor, framförallt inte synligt. Ta också i handtaget och dubbelkolla att bilen är låst. Tidigare år har tjuvar använt störningsutrustning som gör att det blinkar och piper när man trycker på låsknappen, men bilen låser sig inte. Så dubbelkolla alltid genom att känna på dörrarna, säger Boel Dahleman.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Trion som sprängdes men ändå håller ihop

Konflikten med releasefest på fredag Tre medlemmar som bor på tre olika håll. Inga problem för vistrion Konflikten som antar utmaningen. Så följs en singel av en till plus en EP av den produktiva trion.tisdag 21/1 10:30

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57