Tjuvkik: Så blir nya Opalkyrkan

För tre år sedan revs Opalkyrkan då arbetet med det nya torget inleddes. Nu är den nya bara dagar från att färdigställas och i söndags hade Opalkyrkans församling sin sista gudstjänst i sina tillfälliga lokaler.

  • Publicerad 16:29, 21 nov 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

– För tre och ett halvt år sedan plockade vi ned korset och hade sista gudstjänsten i den gamla kyrkan. Vi ser jättemycke fram emot att få flytta in i den nya, säger Fredrik Möller, pastor i Opalkyrkan.

Fredrik visar hur flyttkartongerna på hans kontor står färdigpackade och redo för flytt. Under tiden för arbetet har Opalkyrkans församling huserat i intill liggande lokaler. Fredrik Möller tycker att de tre åren utan kyrka har fungerat bra även om lokalen saknar vissa kvalitéer som bara en kyrka kan ge.

Opaltorget i förvandling – så blir 2019

– Lokalerna i sig är bra men akustiken är inte jämförbar. Vi är positiva till det nya Tynnered som växer fram och vi tror att det som kommer bli är bättre än det som var innan.

Men än är det fortfarande lite kvar att göra på kyrkan innan de kan flytta tillbaka och inne från hörs ljuden av arbetet med att få det sista på plats.

Opalkyrkans. Pastor, Fredrik Möller. Foto: Stefan Grepertz

I köket har ett gäng samlats för att kolla in den nya diskmaskinen som nyligen anlänt och trappan till övervåningen får räcket grundat i en grå färg. Faktum är att en stor del av de som jobbar med färdigställandet av kyrkan gör så idéellt och är medlemmar i samma samfund som Opalkyrkan, Svenska Alliansmissionen. En av dem är Roland Henrysson som också är byggledare.

– Det är den tredje kyrkan jag bygger i Sverige. Jag byggde en i Forserum och jag var med när den gamla Opalkyrkan byggdes 1976. Nu bygger vi den nya. Vi har ett avtal med Ylab så att vi kan komma in och göra arbete själva. Vi har lagt ned 14 000 timmar volontärt här, säger Roland.

Elever flyttas när Opaltorget byggs om

På övervåningen i kyrkosalen har det nya korset precis anlänt och flera jobbar med att sätta ihop kyrkbänkarna.

– Det är många som har hjälpt till och stöttat oss i bygget, det är vi jättetacksamma för – det hade inte gått annars, avslutar Fredrik Möller.

Om Opalkyrkan

Opalkyrkan bildades år 1961.

Församlingen har idag ca 200 medlemmar.

Bedriver scoutverksamhet, söndagsskola, Konfa, tonårsarbete, 11-kaffe på onsdagar och kaffebord ute på Opaltorget, Jesuskurs, Gudstjänst varje söndag.

Vi är GBG