Under konstruktion. Arbetet pågår med att renovera Feskekôrkan från golv till tak. Foto: Hans Ekestang

Tjuvkika in i nya Feskekôrkan

Feskekôrkan har varit stängd i två år. Orsaken är en omfattande renovering. Nyligen blev göteborgarna insläppta mitt i byggdammet.

  • Publicerad 10:57, 21 sep 2022

Det är Higab som står bakom upprustning av Göteborgs stolthet – Feskekôrkan.

Sedan alla verksamheter flyttade ut hösten 2020 har renoveringen, som berör allt från golv till tak och även under mark, påbörjats.

Inredning är borttagen vilket bland annat synliggör stolpkonstruktionen från 1874 som är inspirerad av fornnordiska stavkyrkor. Stolparna som har restaurerats av timmermän visades nyligen upp när allmänheten fick ta en tjuvkik på den unika byggarbetsplatsen.

Efter renoveringen kommer Feskekôrka även fortsättningsvis ha fokus på fisk och skaldjur. Exakt hur det framtida konceptet kommer att bli är inte bestämt.

Om Feskekôrka

År 1871 tog kommunen beslut om att bygga en fiskhall på Fisktorget och en saluhall på Kungstorget. De båda byggena beviljades 75 000 kronor vardera ur Renströmska fonden.

Slutnotan för bygget av fiskhallen inklusive inredning blev 74 963 kronor och 12 öre, så man kan konstatera att resurserna hade förvaltats väl.

Arkitekt var Victor von Gegerfelt och byggmästare Krüger & Westerberg.

1874 stod fiskhallen klar och dess utseende gjorde att göteborgarna raskt döpte om den till ”Feskekôrka”. Victor von Gegerfelt hade mycket riktigt hämtat inspiration till arkitekturen från fornnordiska stavkyrkor och nygotik.

Källa: Higab

Visa merVisa mindre