Toakrisen fortsätter i skärgården

Långa köer, toalettpapper i buskar eller i värsta fall en främling som vill låna din toalett. Om skärgården ska fortsätta vara ett poppis utflyktsmål behövs fler toaletter men många privata markägare ställer till det, visar nu en rapport.

  • Publicerad 08:00, 24 mar 2018

Det är viktigt att samtliga inblandade är med och underlättar för nyetablering av toaletter.

Bristen på allmänna toaletter i skärgården kan få öborna att tröttna på besökare samtidigt som badgäster avskräcks från att åka dit. Ett problem som varit känt länge men i takt med att besökarna ökar både sommar- och vintertid har toalettsituationen förvärrats, vilket bekräftas av en ny studie.

– Besökare ska kunna komma ut och uppleva skärgården, utan att riskera att inte ha tillgång till grundläggande service såsom toalett. Det är även angeläget utifrån lokalbefolkningens toleransnivå till den ökande turismen i skärgården, menar Lovisa Gårlin, projektledare för den EU-finansierade förstudien kring hållbara toalettlösningar för Södra Skärgården.

Toalettpapper i naturen

Enligt rapporten vittnar några skärgårdsbor om grönområden som fyllts av toalettpapper i buskar och avföring i skogen. I bostadsområden i närheten av naturstigar har det hänt att främlingar ringt på dörren och bett om att få låna toaletten. Extremexempel som visar hur toalettbristen kan yttra sig.

I kombination med en drastisk ökning av besökare menar Lovisa Gårlin att det därför är extra viktigt med offentliga toaletter i skärgården eftersom det råder andra förutsättningar där.

– Exempelvis spenderar besökarna en längre tid i skärgården och är utelämnade till det begränsade antalet färjeavgångar för att ta sig hem. Det finns inte heller lika många café- och restaurangverksamheter som kan erbjuda kundtoaletter jämfört med city.

Många små markägare

Nu är det upp till kommunen att arbeta vidare utifrån vad förstudien visar. Men enligt uppgifter från boende i skärgården till Göteborg Direkt är det inte kommunen som är den största bromsklossen. Det är markägare på öarna som står i vägen.

– Det är ett av problemen. Det är särskilda förhållande där ute med många privata ägare med små bitar mark. Men främsta skälet till bristen är den drastiska ökningen av besökare, säger Lovisa Gårlin.

Innan en permanent lösning blir av måste dock marksituationen lösas.

– Ja, den delen får man utreda vidare. Alternativ kan vara att kommunen köper mark eller inför lösningar där man kan ha toaletter på avtal med föreningar. Det är viktigt att samtliga inblandade är med och underlättar för nyetablering av toaletter.

Kan man hoppas på fler toaletter redan till sommaren?

– Utredningen tittar på det i ett längre perspektiv men förhoppning är att det går snabbt. Det behövs toaletter i dag och det behövdes i går. Målet är givetvis att det ska komma på plats tillräckligt många offentliga toaletter i Södra Skärgården, för att erbjuda besökare en god service som även kan öka chanser till en positiv helhetsupplevelse, säger Lovisa Gårlin.

Läs också: Nu blir det enklare att lätta på trycket i skärgården

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57