Brott. En 23-åring har dömts till fängelse efter en allvarlig misshandel i Biskopsgården i januari. Foto: Markus Andersson (arkiv)

Tolv års fängelse för mordförsök

En 23-årig man dömdes i somras till ett långt fängelsestraff efter att han slagit och knivskurit en jämnårig man på Höstvädersgatan i januari. Offret fick livshotande skador och var nära att dö i attacken. Nu har även hovrätten fastställt domen mot 23-åringen.

  • Publicerad 15:19, 19 sep 2022

Målsägandes liv kunde räddas genom omfattande akut sjukvård.

Det var i januari i år som polis och ambulans larmades till Höstvädersgatan i Biskopsgården. Enligt initiala uppgifter skulle det handla om ett bråk där flera personer var inblandade. När polisen kom fram till brottsplatsen skingrades en folkskara och vittnen berättade att de sett flera personer springa därifrån.

Kvar på platsen fanns en man i 20-årsåldern. Han hade fått motta flera slag och sparkar, var knivskuren i bröstkorgen och ena vaden.

– Han ska ha varit allvarligt skadad och opererades under natten, sa Christer Fuxborg, polisens presstalesperson, till GöteborgDirekt efter händelsen.

Enligt Göteborgs-Posten greps den 23-årige mannen några dygn efter mordförsöket. 23-åringen har tidigare begått våldsbrott och förekommer under nio avsnitt i belastningsregistret.

Två månader innan mordförsöket hade han släppts från fängelset, där han avtjänade sin straffet efter sin senaste dom.

Trots att rätten inte kunde fastställa vem som utdelade de livshotande knivhuggen, dömdes 23-åringen mot sitt nekande till 12 års fängelse för mordförsöket. De två andra maskerade männen, som enligt vittnen deltog i misshandeln, har polisen inte lyckats identifiera.

Rätten motiverar sitt beslut med att även om det inte var 23-åringen som utdelade knivhugget mot offrets bröst, så har han deltagit i misshandeln och varit likgiltig inför faktumet att offret skulle kunna ha dött.

Domen överklagades, men nu har hovrätten fastställt tingsrättens dom.

Förutom fängelsestraffen döms 23-åringen till att betala ett skadestånd till offret på 138 000 kronor.

Vi är GBG