Göteborg oktober 1957 - Bygget av Axel Dahlströms torg i Högsbo. Foto: Kamerareportage/TT

Torget där man siktade högt – 15 våningar

Utifrån ser Axel Dahlströms torg inte mycket ut för världen. Men det var heller inte tanken när grannskapstorget byggdes. Vad hände med de gamla torpen och de som stred för att få bo kvar – och varför byggdes egentligen höghuset? GöteborgDirekt har djupdykt i Högsbos historia.

  • Publicerad 12:35, 20 nov 2020

Två av de gamla torpen finns fortfarande kvar, även några äppelträd från trädgårdarna och på vissa ställen finns kvarlämningar efter husgrunderna.

Liv och rörelse. Påskfirande på Axel Dahlströms torg i början av 60-talet. Foto: Västra Frölunda Hembygdsförenings bildarkiv

LYSSNA PÅ PODDAVSNITTTET HÄR

Har du någon gång funderat över varför Axel Dahlströms torg är så inkapslat och avskilt med sin blyga arkitektur och utan att nämnvärt skylta med sin existens mot omvärlden?

Vad var tanken med torget som växte fram under mitten av 50-talet och varför valde man att bygga norra Europas då kanske högsta punkthus just där.

GöteborgDirekt har träffat Mattias Axelsson, gymnasielärare i historia och traditionsexpert, som berättar om ett grannskapstorg skapat för medborgarna, historiska kopplingar till namnen på gatorna och vad som hände med de gamla högsbotorpen som arbetarfamiljer slet med att bygga upp.

GöteborgDirekt lanserar historisk podcast

Våldsamma protester

Nästa år fyller Göteborg 400 år, men stadsdelarna utanför vallgraven har betydligt färre år på nacken.

Den plats som idag utgör Högsbo bestod under första halvan av 1900-talet av enbart skog och jordbruksmark.

– För att skapa bostäder åt den arbetande befolkningen arrenderade kommunen ut ungefär 100 avstyckade tomter som erbjöds till skötsamma arbetarfamiljer och där byggdes det som man kom att kalla för Högsbotorpen, säger Mattias Axelsson.

Men när Göteborgs stad i förtid valde att avsluta arrendet för att istället upprätta en stadsdel revs torpen, varpå våldsamma protester blossade upp bland torparna.

– Det sägs att några adresser i Högsbo är uppkallade efter stridbara kvinnor som deltog i protesterna, bland annat Julianas gård, Annas gård och Amandas gård.

Till för folket

Axel Dahlströms torg som fått sitt namn efter en socialdemokratisk göterborgspolitiker och utformades av två klassiska folkhemsarkitekter, Sven Brolid och Jan Wallinder.

– De drevs av att kombinera arkitektur och stadsbyggnad med social medvetenhet. Husen skulle i första hand inte vara vackra utan funktionella. Torget skulle vara till för de som bodde här och är inte byggt för de som kommer utifrån, säger Mattias Axelsson, historieexpert.

Det 15-våningar höga punkthuset mitt på torget byggdes för en särskild målgrupp.

– Merparten av lägenheterna inrymmer ett rum med kokvrå och de var tänkt för ensamstående, ungkarlar och ungmör.

Än idag är mycket sig likt kring Axel Dahlströms torg och historien har lämnat sina spår.

– Två av de gamla torpen finns fortfarande kvar, även en del äppelträd från trädgårdarna och på vissa ställen finns kvarlämningar efter husgrunderna.

Det visste du inte om Högsbo

Platsen var från början utmarker till Högsbo gård och man tror att ortsnamnet härstammar från gårdens ägare, Hök – Höks bostad.

Att gatorna runt omkring torget är uppkallade efter mynt, så som Guldmyntsgatan, Plåtmyntsgatan och Riksdalersgatan, tros ha sin förklaring i Axel Dahlströms roll som riksbankschef i Göteborg.

Att 15-våningshuset under 50-talet tros ha varit norra Europas högsta.

Att "cykelhuset" från början kallades för hantverkshuset och utgjorde bland annat kartongfabrik, mössfabrik, bensinmack, kemtvätt och en radio- och tv-butik.

Konstverket på gaveln vid restaurangen heter Marmorintarsia och utträttades av den ungerska konstnären Endre Nemes.

I icahuset fanns från början sex olika butiker och för att spara plats byggdes ingångarna till lägenhetshuset på gavlarna. Lägenheterna är även byggda i etage med två våningar, vilket man ser på hur balkongerna är placerade.

Visa merVisa mindre

Historiskt torg. Mattias Axelsson, gymnasielärare i historia och traditionsexpert har tittat närmare på historien bakom Axel Dahlströms torg. Foto: Johanna Roos

Vi är GBG