Torsk på hållbar fisk

Tänk dig en framtid där vi odlar fisk och grönsaker - i våra flerfamiljshus. Det är målet för Stadsjord som redan nu producerar två ton fisk och lika mycket grönt per år inne på Slakthusområdet.

  • Publicerad 07:00, 21 maj 2017

– Det är ofta hål i huvudet att ta fisk från haven. Idag importerar vi 88 procent av vår fisk i Sverige, vilket är en nationalekonomisk katastrof. Dessutom kommer vi fiska ut haven om vi fortsätter, säger Niklas Wennberg, grundare och verksamhetsledare på Stadsjord.

Enligt honom är en del av lösningen att fiske ersätts av vattenbruk i våra städer enligt den modell man själva byggt upp inne i Slakthusområdet i Gamlestaden. Här har man sedan 2014 odlat fisk och grönsaker i ett så kallat akvaponiskt system, vilket innebär att fiskvattnets ammoniak omvandlas till nitrat för att därefter ge näring åt växterna.

– Vanliga fiskodlingar innebär att kvävet skickas ut i havet. Här producerar vi två ton fisk på ett år vilket räcker till 100 personer. Utan några utsläpp, säger Niklas Wennberg och guidar runt i de fönsterlösa lokalerna.

På 50 kvadrat odlas tomater, sallat och chili. I det angränsande rummet simmar tilapia och mal i olika storlekar i de stora vattenfyllda tankarna.

– Det är smartare att äta sån odlad fisk som man äter i Asien istället för odlade rovfiskar som lax, gös och torsk. Mal och karp är exempel på allätare och växtätare som kan ta tillvara på avfallet från till exempel bryggerier och bagerier, i form av drav och bröd. Dessutom växer de 5-10 gånger så snabbt som de sorter vi äter idag.

Det enda han inte är nöjd med är att man fortfarande inte har något klimatsmart foder åt fiskarna.

– De får larver och ekopellets. Det är egentligen nackskottsmat eftersom det är sånt fiske som dödar haven. Men vi har ett samarbete med Chalmers där vi hoppas få fram ett klimatsmart alternativ.

Men även om Niklas Wennberg anser att politiken och Myndighetssverige är tröga att förändra fiskeproduktionen och vårt sätt att konsumera noterar han ett yrvaket intresse. Odlingarna har fått flera besök av såval miljö- och bostadsministern som Jordbruksverket. Nu är man också ett av 18 företag i Nordeuropa som bjudits in till FN för att diskutera hur jordens hav ska räddas.

– Jag är ändå optimistisk och tror att vi kan vara 75 procents självförsörjande på fisk 2030. Om vi skulle bygga in en modul för fiskodling i fem procent av alla nya flerfamiljshus som behöver byggas skulle det svenska vattenbruket ha fler anställda i stan än på landsbygd och kustbygd på två år. Det är där den stora utvecklingen kommer ske.

Men hur ser livskvalitén ut för fisken som lever i sådana här tankar?

– Jag är en extrem djurvän och frågan är angelägen. Fiskarna behöver inga mediciner och de växer bra, vilket talar för att den mår bra. Men har den roligt? Det finns ingen forskning på det så nu har vi fått pengar av Vinnova (Sveriges innovationsmyndighet) för att göra en egen karmabedömning. Den ska vi presentera i slutet av sommaren.

Kort om Stadsjord

Vad: Fungerar som kunskapscentrum, kraftkälla och inspiratör för att utveckla en högre självförsörjningsgrad av mat, demokrati och kvartersvärme i främst svenska tätorter.

Projekt: Många. Bland annat med grisar och getter som skapar odlingsbar mark i stan och håller landskap öppna.

Grundad av: Niklas Wennberg som bland annat arbetat för SIDA för att undersöka möjligheterna att utveckla miljömärkning i tio länder i Sydostasien. Utvecklade Nordens första miljömärkningssystem för fisk och skaldjur i Norden.

Stödjs av: Chalmers, Göteborgs universitet, Vinnova, Refarm 2030, NCC och Swemarc.

Visa merVisa mindre

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20