Torslanda - tomtarnas tillhåll

December är en hektisk månad för tomten, det vet vi sedan länge. Som tur är har han flera hundra små hjälpredor på plats i Torslanda.

  • Publicerad 12:00, 2 dec 2017

Folk kommer ut i naturen med sina barn. Det är därför vi gör det.

Inger och Lasse Persson ställer upp några små tomtar som har ramlat i den blöta mossan. De har precis satt upp tomtens röda brevlåda nedanför Tomtegrottan. Nu, äntligen, kan barn och vuxna skicka sina önskelistor till tomten.

– Det börjar bli en tradition nu och folk blir så glada när de kommer hit. Jag blir själv glad när jag ser det, säger Inger Persson och ler. Och så kommer folk ut i naturen med sina barn. Det är därför vi gör det här.

Hennes man Lasse håller med.

– Det är lite barnsligt, men det måste det få vara, säger han. Och jag tror att människor behöver en sådan gemensam glädje som det här är, i kontrast till allt hemskt som händer i världen.

Gömda väsen

Runt Mustadammen och längs stigen mot Sillvik tittar tomtar och troll fram under träd, på klipphällar och vid vattendrag. De är nästan omöjliga att hitta, men Inger och Lasse Persson vet var de gömmer sig. Det är de som har satt dit dem.

Det började för 11 år sedan när Inger Persson promenerade med hunden mot Sillvik. Hon och Lasse hade gått där varje dag i 13 år då, men plötsligt såg Inger en grotta vid sidan av stigen.

– Jag tänkte att det hade varit mysigt med ett litet troll där, säger Inger. Så jag hittade ett porslinstroll för 30 kronor som jag satte dit.

Tomteinvasion

En dag stod det istället en tomte där. Lasse föreslog att de skulle sätta dit en tomtekompis och när de gjorde det var det som att öppna en dammlucka.

– Den julen var det 17 tomtar i grottan, säger Inger Persson och nickar mot Tomtegrottans öppning. Nu är det hundratals.

Det var så den tidigare namnlösa grottan mellan Mustadammen och Sillvik fick namnet Tomtegrottan.

Tomten läser

På en några kvadratmeter stor yta vid sidan av stigen kryllar det av tomtar av porslin, trä och tyg. Vissa är så små att bara tomteluvorna sticker upp ur mossan. Mitt bland dem står under december månad, sedan tre år tillbaka, tomtens brevlåda. Första året hamnade drygt 30 önskelistor i brevlådan. Förra året blev det över hundra.

– Jag tar hem önskelistorna och så ser jag till att lägga ut en bild på Facebook när tomten Lasse läser önskelistorna, säger Inger och skrattar.

En önskelista har redan landat bland tomtarna. Den hittade Inger i grottan för någon vecka sedan, innan brevlådan kommit på plats.

– Den var alldeles sjöblöt så jag lade den på tork. Den kommer från Noomi. Hon önskar sig en studsmatta och slajm, säger hon och ler. Jag ska se till att tomten får den också.

Så hittar du till tomtarna i Torslanda

Åk till hållplats Runskriftsgatan. Korsa bilvägen och gå uppför backen mot Mustadammen. Sväng till vänster, mot Sillvik, när vägen delar sig. Håll utkik efter Tomtegrottan på höger sida av stigen efter några minuters promenad.

Vi är GBG