Polisanmält. Någon tog lagen i egna händer och sågade med motorsåg i 22 trädstammar i ett skogsområde framför bostadsrättsföreningens fastigheter på Uggleberget i Nya Hovås. Foto: Mostphotos

Träden skymde havsutsikten – vandaliserades med motorsåg

De stora träden skymde havsutsikten och bostadsrättsföreningen Nya Hovås ville få bort dem, men kommunen har sagt nej. Nu har någon tagit saken i egna händer och vandaliserat 17 träd som måste tas ner.

  • Publicerad 13:57, 6 apr 2021

Det man kan misstänka är väl att någon skulle se det som en stor fördel att få det röjt litegrann där.

I flera år hade bostadsrättsföreningen på Uggleberget i Nya Hovås klagat på att stora träd stod i vägen för havsutsikten och dagsljuset samt att de fällde pollen på balkongerna.

Men kommunen ville inte ta ner träden med hänsyn till att de ansågs som "särskilt skyddsvärda", något som tidningen GT rapporterar om.

För några veckor sedan upptäckte personal från Park- och naturförvaltningen att någon sågat med en motorsåg i 22 av trädstammarna i ett mindre skogsparti framför bostadsrättsföreningens tre fastigheter.

– Vi har haft arborist på plats och de har nu fått ta ner 17 träd på grund av att de utgjorde en risk efter att de blivit vandaliserade, säger parkförvaltaren Charlotta Minnbergh till GT.

Hon utesluter inte att fler av träden kommer dö.

Alexanders makabra fynd i Hovås: "Riktigt äckligt"

"Uppriktigt förbannade"

Göteborgs stad har nu polisanmält vandaliseringen. I anmälan nämns att det för en tid sedan kommit in en anmälan från boende i området om att få ta ner stora tallar på samma plats.

Enligt uppgifter till GT beskriver bostadsrättsföreningens ordförande Anders Hedenbeck det inträffade som tragiskt och säger att medlemmarna är väldigt splittrade i frågan om träden.

– Det man kan misstänka är väl att någon skulle se det som en stor fördel att få det röjt litegrann där, säger han till GT.

– Jag tycker det är fruktansvärt. Det är jättefult där nu. Det är en ganska stor irritation inom föreningen som helhet och vi i styrelsen är uppriktigt förbannade.

Park- och naturförvaltningen har med experters hjälp värderat skadan till 7,3 miljoner kronor. 

Startskott för lekfullt bygge i Nya Hovås

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00