Se upp. Göteborgs cykelbanor är förrädiska just nu. Foto: Gabriel Tjulander

Trafikkontoret backar om lövhalkan: "Pengarna för röjning finns"

Det är inte pengarna som är problemet när det dröjer med lövröjning på cykelbanorna i Göteborg, snarare är det svårigheter att planera. Det säger trafikkontorets planeringsledare Stefan Risedahl efter GöteborgDirekts artikel förra veckan.

  • Publicerad 11:47, 2 nov 2016

Du kan åka förbi ett träd som har löven kvar, men när du åker förbi nästa gång har de ramlat av.

När vi senast intervjuade honom, menade Stefan Risedahl att det skulle krävas otroliga resurser för att för att hålla cykelbanorna rena från löv varje dag.

Men det betyder egentligen inte att det saknas pengar, säger han nu.

– Nej det är inte problemet, vi har resurser. Det här faller under driftsbudgeten som ligger på trettio miljoner kronor ungefär per år i centrala Göteborg, säger han.

Så vad är problemet?

– Det är väldigt svårt att planera en sån åtgärd eftersom man inte vet när den behövs. Du kan åka förbi ett träd som har löven kvar, men när du åker förbi nästa gång har de ramlat av. Vi kan inte stå under ett träd och bara vänta på att löven ska falla av. Då skulle det såklart kosta en summa pengar till slut, säger han.

Lövsopning ska enligt Stefan Risedahl ske minst en gång i veckan i centrala Göteborg. Men många cyklister vittnar om att det kan dröja längre än så innan lövsörjan rensas upp från cykelbanorna.

– Vi kör alltid en gång i veckan i centrala stan. Det låter obegripligt att det skulle dröja två eller tre veckor, det kan ju vara så att det är nya löv som faller hela tiden också, säger han.

Men ni har ju cyklister här som hela tiden engagerar sig och anmäler när en sträcka är lövig och hal, varför dröjer det även om det felanmäls?

– Den informationen går fram och vi skickar den vidare direkt. Vi åker så snabbt vi kan, som regel senast dagen efter. Det stämmer inte överens med min bild att det skulle ta så lång tid.