Cykelstad. Det vill Göteborg vara, men hur blir vi bättre? Vi frågade cyklisterna. Foto: Elisabeth Alvenby

Trafikkontoret, såhär blir Göteborg en bättre cykelstad!

Det står och stampar med cyklingen i Göteborg, under förra året ökade den ingenting. Hur ska man få snurr på hjulen igen? Vi ställde frågan i sociala medier. Fram med papper och penna trafikkontoret, här kommer några tips och önskemål från Göteborgs cyklister.

  • Publicerad 18:00, 20 mar 2017

Resorna med kollektivtrafiken ökade, resorna med bil blev flera men samtidigt stod det helt stilla för cyklingen i stan under 2016, som GöteborgDirekt rapporterat om.

Vi efterlyste cyklisternas åsikter i sociala medier och idéerna är många kring hur kommunen ska få fler att välja cykeln. Satsa på att barnen börjar cykla tidigt, skriver flera, bland annat Anna Eriksson:

"Förslag på åtgärder: Säkra cykelvägar till skolor, idrottsanläggningar och andra platser ditt barn skulle kunna cykla med föräldrarna och när de blir äldre på egen hand."

Hon slår ett slag för breda cykelbanor så att lastcyklar ska kunna ta sig fram smidigare, ett transportsätt hon tycker att kommunen ska informera mer om. "Handlar inte bara om transport av barn utan även om tex matvaror (...) Jag använder cykelkärran som kundvagn, bara att koppla på och cykla hem sen", skriver hon.

En attitydfråga

Flera tycker att cykeln ska få större utrymme än bilen i Göteborg. En läsare föreslår bilfria zoner för att fler ska välja cykeln. Många saknar även säkra cykelparkeringar där det går att låsa in eller låsa fast cykeln genom ramen.

Det föreslår bland annat Georgi Djukelov, som även önskar sig "bredare (och generellt bättre planerade) cykelbanor, synkroniserade trafikljus, mer effektiv gaturenhållning, och framför allt en stark informationskampanj.

Cykling är en attitydfråga, skriver en annan läsare, som poängterar att "infrastrukturen förbättras i Göteborg för varje år, men i stället står cyklingen still (2016)."

Att många tycker att Göteborg behöver jobba mer för att bli en cykelstad värd namnet är tydligt. Men flera som reagerat tycker också att det blir lättare och lättare att ta sig fram på cykel.

"Cyklade runt redan på 70- talet i stan men då med livet som insats. I avsaknad av cykelbanor på den tiden fick man köra ute bland bilar och bussar, många cyklade på trottoaren för det kändes säkrare. Så visst har det blivit bättre med tiden. Älskar att cykla i Göteborg!😍", skriver Michael Persson.

LÄS MER:

Cyklingen trampar vatten i Göteborg

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG