Trafikverket nyanställer för att klara uppkörningarna

Allt fler väjer att ta körkortet på andra språk än svenska. De som gör teoriprovet på arabiska har mångdubblats på kort tid och Trafikverket har nyanställt under hösten.

  • Publicerad 09:00, 2 jan 2018

Fram till november i år hade 16 554 personer klarat av teoriprovet på enbart arabiska. Det kan jämföras med 2013 års siffror då 4 493 klarade provet på samma språk. Andra språk som ökat över tid är persiska och somaliska. Delvis på grund av det ökade intresset för att ta körkortet på annat språk än svenska har Trafikverket utökat sin personal under hösten.

– Vi har anställt många nya medarbetare. Bara nu i oktober var det 45 nya förarprovare som började sin utbildning, säger Kristina Hagberg, resultatenhetchef förarprov på Trafikverket.

Idag kan den som vill göra teoriprovet för körkort välja ett av 14 språk som finns översatta hos Trafikverket. Det går också att välja att göra provet på andra språk, men då blir det simultantolkning av provet.

Läs också: Rivstart för svenskt körkort på arabiska

En annan tydlig utveckling är att många som kör upp kommer med alltför dåliga kunskaper. Detsamma gäller inför teorin.

– Självinsikten brister, och det är väldigt många som är dåligt förberedda när de kommer för att göra provet, säger Kristina Hagberg.

Godkännandefrekvensen har sjunkit generellt för de som vill ta körkortet, och handlar inte enbart om gruppen som kör upp på annat språk. En studie som gjordes föra året av Statens Väg- och Transportforskningsinstitut visar att de som har annat språk kommer oförberedda delvis på grund av att det saknas bra utbildningsmaterial på deras språk. De använder sig ofta av material på internet, som ”många gånger kan vara undermåligt- eller direkt felaktigt”, skriver man i rapporten.

– Brister finns i att det saknas utbildningsmaterial på ett flertal språk, men det saknas också lärare på trafikskolorna som kan möta den här gruppens behov, konstaterar Kristina Hagberg.

Trafikverket arbetar aktivt med att informera om vilka nivåer som krävs för att få godkänt genom egna filmer som läggs upp på hemsidan. Dessutom uppmuntrar man till att ta med sig sin handledare eller trafiklärare vid uppkörningen. Allt för att få eleverna att bättre förstå hur de kan förbereda sig inför provtillfället.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Godkända i kunskapsprov 2013 till 2016

Arabiska: 4493 16554

Engelska: 2216 3496

Persiska: 1309 1724

Somaliska: 27 1351

Thailändska: 36 476

Turkiska: 503 558

Svenska: 110 001 89 570

KÄLLA: Trafikverket.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG