CHEF. Bo Larsson, projektchef Västlänken, på Trafikverket. Foto: Kasper Dudzik

Trakasserierna mot Västlänken-anställda fortsätter

Trakasserierna mot personer som arbetar med Västlänken fortsätter. ”Nu drabbas även entreprenörerna”, säger projektchefen Bo Larsson till tidningen Byggindustrin.

  • Publicerad 15:35, 28 jan 2020

Ända sedan bygget av Västlänken startade har personal som jobbar i projektet utsatts för hot och skadegörelse. Och trakasserierna fortsätter. Det berättar projektchefen Bo Larsson för tidningen Byggindustrin.

– Trakasserierna mot våra egna anställda på Trafikverket ligger på ungefär samma nivå. Men under hösten 2019 har vi även börjat få in fler anmälningar om incidenter från våra entreprenörer, säger Bo Larsson till tidningen.

Västlänkens medarbetare trakasseras: "Vi har polisanmält"

Efter hoten: Västlänkenpersonalen erbjuds stöd

Han berättar att man hittills gjort mellan 30 och 40 polisanmälningar. De allra flesta har lagts ner. Förutom glåpord har personer hängts ut i sociala medier och fått varor och prenumerationer beställda i sitt namn till sin hemadress.

– En av våra anställda som utsatts för detta sade att hon numera känner olust när hon ska gå och hämta posten. Trafikverket som arbetsgivare har både polisanmält och försökt stötta på andra sätt. Bland annat så kan det bli väldigt tidsödande att returnera varor och säga upp prenumerationer, så den biten av det administrativa har de fått hjälp med, säger Bo Larsson, till Byggindustrin.

Västlänken utsatt för skadegörelse för sju miljoner

Enligt Bo Larsson har inget att projekt som Trafikverket arbetat med varit utsatt på samma vis som Västlänken.

En operativ grupp har nu inrättats för att arbeta med frågan tillsammans med entreprenörerna och polisen.

– De anställda utför demokratiskt beslutade investeringar. Det är inte okej att behöva utsättas för allt detta på sin arbetsplats, säger Bo Larsson.

"En systematisk utmålning av oss som våldsamma"

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Coronan knäckte Nefertiti – tvingas i konkurs

Klassiska jazzklubben har dragit publik sedan 1978. I mer än 40 år har jazzklubben Neferititi lockat sin publik med artister långt utanför landets gränser. Men nu har den tvingats i konkurs. "Coronan knäckte klubben", säger verksamhetschef Tomas...måndag 6/4 10:38

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57