CHEF. Bo Larsson, projektchef Västlänken, på Trafikverket. Foto: Kasper Dudzik

Trakasserierna mot Västlänken-anställda fortsätter

Trakasserierna mot personer som arbetar med Västlänken fortsätter. ”Nu drabbas även entreprenörerna”, säger projektchefen Bo Larsson till tidningen Byggindustrin.

  • Publicerad 15:35, 28 jan 2020

Ända sedan bygget av Västlänken startade har personal som jobbar i projektet utsatts för hot och skadegörelse. Och trakasserierna fortsätter. Det berättar projektchefen Bo Larsson för tidningen Byggindustrin.

– Trakasserierna mot våra egna anställda på Trafikverket ligger på ungefär samma nivå. Men under hösten 2019 har vi även börjat få in fler anmälningar om incidenter från våra entreprenörer, säger Bo Larsson till tidningen.

Västlänkens medarbetare trakasseras: "Vi har polisanmält"

Efter hoten: Västlänkenpersonalen erbjuds stöd

Han berättar att man hittills gjort mellan 30 och 40 polisanmälningar. De allra flesta har lagts ner. Förutom glåpord har personer hängts ut i sociala medier och fått varor och prenumerationer beställda i sitt namn till sin hemadress.

– En av våra anställda som utsatts för detta sade att hon numera känner olust när hon ska gå och hämta posten. Trafikverket som arbetsgivare har både polisanmält och försökt stötta på andra sätt. Bland annat så kan det bli väldigt tidsödande att returnera varor och säga upp prenumerationer, så den biten av det administrativa har de fått hjälp med, säger Bo Larsson, till Byggindustrin.

Västlänken utsatt för skadegörelse för sju miljoner

Enligt Bo Larsson har inget att projekt som Trafikverket arbetat med varit utsatt på samma vis som Västlänken.

En operativ grupp har nu inrättats för att arbeta med frågan tillsammans med entreprenörerna och polisen.

– De anställda utför demokratiskt beslutade investeringar. Det är inte okej att behöva utsättas för allt detta på sin arbetsplats, säger Bo Larsson.

"En systematisk utmålning av oss som våldsamma"

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11