KONTROLL. Miljöförvaltningens inspektörer kontrollerar verksamheter varje helg. Foto: Mostphotos

Trängselkontrollerna fortsätter i Göteborg

Varje helg ger sig miljöförvaltningens kontrollanter ut på stan för att kontrollera trängseln på barer och restauranger. Hittills har alla verksamheter rättat till de anmärkningar som upptäckts.

  • Publicerad 05:30, 21 maj 2020

Efter Valborgshelgen tvingades en restaurang i Linné stänga efter allvarliga brister vid miljöförvaltningens inspektion. Två dagar senare var bristerna åtgärdade och restaurangen fick lov att öppna igen.

Restaurang fick stänga efter trängselkontroll

Sedan dess har ytterligare tre kontroller genomförts, 8 maj, 15 och 16 maj. Nu förbereder sig miljöinspektörerna för Kristi himmelsfärdshelgen.  

– Det blir kontroller på flera sätt, dels nya och dels uppföljningar på tidigare kontroller, säger Peter Löwendahl, pressansvarig på miljöförvaltningen.

Sedan de särskilda trängselkontrollerna började har Miljöinspektionen gjort 289 kontroller i Göteborg. Totalt har 81 anmärkningar om trängsel rapporterats, 9 verksamheter har rapporterats vidare till regional smittskyddsläkare som än så länge tar beslut om verksamheten måste stänga.

Miljöförvaltningens dom om trängseln

Så ska Valborgsträngseln kontrolleras

– I nuläget är ingen verksamhet stängd, men vi har ett par serveringsställen som har fått anmärkningar där vi behöver följa upp med ytterligare besök, säger Peter Löwendahl.

Regeringen har föreslagit en tillfällig lag som innebär att kommunerna ska få ansvaret att även fatta beslut om en verksamhet måste stänga, alltså det uppdrag som smittskyddsläkare har i dag.

– Det innebär helt enkelt att samla beslutet hos den myndighet som gör tillsynen.

Hur ser ni på ett sådant uppdrag?

– Vi är positiva till det. Som alltid när befintliga lagar ändras eller nya tillkommer är det en del saker vi behöver förbereda, som att ändra delegationsordningen och få rutiner som styr och säkerställer arbetet på plats, säger Peter Löwendahl.

Den nya lagen är tänkt att träda i kraft den 1 juli och gälla året ut. Fram till dess tas eventuella stängningsbeslut av regionens smittskyddsläkare.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11