Skål. Trängselkontrollerna fortsätter i sommar. Foto: Hans Christiansson

Trängseln ökar på krogen igen

Sommaren är här och restaurangerna är numera öppna lite senare. Pandemin är däremot inte över vilket innebär att trängselkontrollerna fortsätter i sommar.

  • Publicerad 05:30, 10 jun 2021

Angelica Winter, avdelningschef på miljöförvaltningen i Göteborgs Stad. Foto: Göteborgs Stad

Sedan 1 juni får restauranger och barer ha öppet till så sent som klockan 22.30 men regeln om att högst fyra personer får sitta tillsammans gäller fortfarande. Samtidigt lockar det fina vädret ut allt fler.

– Människor har en längtan efter att sitta ute, värmen kommer, och fler och fler blir vaccinerade. Vi ser hur det gör att trängseln ökar, säger Angelica Winter, avdelningschef på miljöförvaltningen till Vårt Göteborg.

Miljöförvaltningen har därför anställt extra inspektörer för att kunna göra de kontroller som behövs för att se till att människor kan umgås på ett säkert sätt på stadens serveringar.

Förvaltningen har rätt att fatta beslut om att verksamheten ska vidta åtgärder, fatta beslut om vite, och man kan även stänga de verksamheter som inte följer reglerna och ibland behövs förstärkning av polis.

Kreativa lösningar

Det är inte helt ovanligt med kreativa lösningar för att kringgå reglerna.

– Vi har till exempel kommit till ställen där det varit papp för fönstren. ”Stängt för renovering”, står det, medan våra inspektörer kunnat se hur det festats för fullt där bakom, säger Angelica Winter.

Samtidigt säger hon att de flesta krögare är noga med att följa reglerna och gör sitt bästa för att gästerna ska kunna umgås på stadens uteställen utan trängsel.

Det här gäller på serveringsställen

Serveringsställen ska hålla stängt för förtäring på stället mellan klockan 22.30 och 05.00.

Serveringsstället får dock hålla öppet även efter 22:30 för försäljning av mat och alkoholfri dryck för avhämtning/take away.

Högst 4 personer får sitta tillsammans i ett sällskap.

Det får inte uppstå trängsel bland gästerna, varken inomhus eller utomhus.

Sällskap ska kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap.

Avskiljare, exempelvis plexiglas, är inte en tillräcklig åtgärd. Det ska ändå vara minst en meter mellan olika sällskap.

Mat och dryck får bara serveras till gäster som sitter vid bord eller sitter vid bardisk. Det är inte tillåtet att servera stående gäster.

Att beställa och hämta mat vid en disk, buffé eller liknande är bara tillåtet om det kan göras utan att det blir trängsel och med minst en meters avstånd till besökare som sitter.

Att erbjuda hämtmat är bara tillåtet om det kan göras utan att det blir trängsel och med minst en meters avstånd till besökare som sitter, väntar, hämtar eller betalar.

Gästerna ska kunna tvätta händerna med tvål och vatten eller erbjudas handsprit.

Källa: Göteborgs stad

Visa merVisa mindre