FULLT. Malin Sparrström säger att häktet i Göteborg vissa dagar är helt fullbelagt. Foto: Johan Wingborg, Kriminalvården

Trångt i finkan – intagna får dela rum

Straffskärpningar och tidskrävande utredningar. Det är två orsaker till att det nu är trångt på häktet och anstalterna i Göteborg för första gången på många år.

  • Publicerad 08:08, 13 dec 2018

Överbeläggningen gäller i hela Sverige. Under hösten har beläggningen på häktet och anstalterna i Göteborgsområdet vissa dagar legat på 100 procent. I veckan var beläggningen cirka 98,9 procent.

– Trenden pekar mot en ökad beläggning och det finns flera orsaker till det, bland annat straffskärpningar. En annan anledning är många stora mål där utredningarna tar lång tid vilket gör det trögt även på häktet. Det finns flera komponenter som bidrar till överbeläggningen, säger Malin Sparrström, häkteschef i Göteborg.

Enligt henne är det nuvarande antalet intagna något Kriminalvården kommer behöva hantera även i framtiden, av flera anledningar, bland annat en förväntad befolkningsökning.

– Vartefter polisen får ordning i sin organisation är prognosen att antalet klienter kommer öka, säger Malin Sparrström.

Hur påverkas verksamheten av överbeläggningen?

– Man brukar säga att det är trångt om man har en beläggning på över 90 procent. Men vi har alltid personal för 100 procent. Men det är klart, att det är trångt påverkar alla. Man måste vara extra noggrann i de moment man gör. Men det är viktigt att alla vet att man jobbar på att få till fler platser, säger Malin Sparrström.

Under hösten har Göteborgs alla 331 häktesplatser öppnats upp vilket gör häktet till Sveriges största.

– Det gjorde saken lite bättre men inte tillräckligt. De blev snabbt fulla, säger Malin Sparrström.

Trycket på anstalterna och häktena i Sverige har under många år legat på lägre nivåer. Senast det var överbelagt var i slutet av på 90-talet. I en debattartikel i DN från tidigare i år beskrev Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg hur följderna då blev upplopp, rymningar, fritagningar och gisslansituationer när tillfälliga anstaltlösningar med bristande säkerhet kom till på kort tid. Där vill man inte hamna igen.  

Läs också: Personalen larmar om situationen på häktet i Göteborg

– Den här trenden har vi vetat om ett tag så det finns en plan kring hur det ska hanteras, säger Malin Sparrström.

Det görs både kortsiktiga och långsiktiga lösningar. I hela landet dammas gamla lokaler av och vissa anstalter byggs ut. Bland annat Skogome som fått ett ombyggnadsbeslut för 120 nya platser.

En annan lösning är att intagna får dela rum. Något som blivit aktuellt både på Skogome- och Högsboanstalten.

– Under många år har ingen delat rum. Men nu har vi fått möjlighet att ha dubbelbeläggning i Göteborg. Det innebär inte att alla rum blir dubbelrum utan det är ett fåtal och där också rummen en större, säger Malin Sparrström.

Är du orolig över situationen framöver?

– Nej, nu under jul brukar beläggningen gå ner lite. Sedan är prognosen att det blir lite bättre efter årsskiftet. Så det är det vi tänker på just nu, säger Malin Sparrström.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20