FULLT. På flera skolor på Hisingen har antalet sökande överskridit förskoleklassplatserna, trots att flera stadsdelar utökat dem. Foto: Arkivbild, Mostphotos

Trångt på Hisingens skolor – rekordmånga överklagar

En stor barnkull och obligatorisk förskoleklass till hösten har gjort det trångt i Hisingens förskoleklasser. Många har inte fått sina förstahandsval och nästan hundra föräldrar har överklagat sina barns placeringar.

  • Publicerad 07:30, 10 maj 2018

Kompisar splittras och barn som bor på samma gata hamnar i skolor i olika delar av stadsdelen.

I slutet av förra året klubbade riksdagen igenom regeringens förslag om obligatorisk förskoleklass för alla sexåringar från och med höstterminen i år.

– Det har varit fler överklaganden i år än det varit tidigare år, säger Västra Hisingens skolchef Peter Johansson. Om inte alla föräldrar och barn är nöjda är ju inte jag heller det, men vi kan inte bygga ut på en skola bara därför.

I Västra Hisingen står Jättestensskolan ut när det gäller överklaganden, en F-9-skola med 50 förskoleklassplatser. Till den var det över hundra sökande men alla platserna gick till barn med syskon på skolan. Helt enligt kommunens prioritetsordning.

En prioriteringsordning som har gjort att 86 vårdnadshavare har överklagat kommunens placering: 52 i Västra Hisingen, 24 i Norra Hisingen och 10 i Lundby.

En mamma som Göteborg Direkt har pratat med tycker att det är dåligt planering från kommunens sida.

– I sex år har de vetat att det är många barn som är födda 2012, ändå blir det såhär.

Hon sökte förskoleklassplats till sin son på en skola som ligger ett stenkast från där de bor, men han fick inte plats.

– Kompisar splittras och barn som bor på samma gata hamnar i skolor i olika delar av stadsdelen, säger hon. Dessutom är inte alla skolor jämförbara när det gäller kvalitet och skolresultat. 

De allra flesta barn på Hisingen ska ha fått plats på en skola som ligger inom två kilometer från hemmet. Som det ser ut nu är det något Hisingsborna får vara nöjda med.

Men hur det blir i framtiden är ännu oklart.

–  Den nya grundskoleförvaltningen kommer ta beslut om en prioriteringsordning inför nästa läsår, säger Peter Johansson. Och hur den kommer se ut vet jag inte. 

Så fördelas förskoleklassplatserna

I de fall det visar sig att en förskoleklass inte har plats för alla elever som vill gå där har kommunfullmäktige beslutat att följande prioriteringsordning ska tillämpas:

Bor i stadsdelen.

Eleven fyller sex år under det aktuella året.

Eleven har syskon på aktuell skola (syskonförtur)

Absolut närhet (fågelvägen)

Om två elever bor på exakt samma avstånd till en skola ska det lottas mellan dessa elever.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG