Trångt om utrymme. Göteborg växer och kyrkogårdarna räcker inte till. Foto: Håkan Bewert

Trångt på kyrkogården – behövs 30 hektar i Göteborg

På allhelgonadagen tänds traditionsenligt ljus på kyrkogården. Men under jorden är ingenting som förr. Numera är det ovanligt med kistor i gravarna och alltfler väljer att strö sina avlidnas aska för vinden.

  • Publicerad 05:30, 31 okt 2020

Över 80 procent av alla som dör i Sverige kremeras, en siffra som stiger för varje år som går.

Det har också blivit allt vanligare att välja bort en fast gravplats med sten och inskription. Av de närmare 6 000 personer som kremerades i Göteborg under 2019 begravdes nästan var tredje i en anonym minneslund eller askgravlund.

Befarad vallfärd till Göteborgs kyrkogårdar

Dessutom ströddes askan efter flera hundra göteborgare ut i vinden, långt från en kyrkogård.

– Många väljer en fin plats som den avlidne har tyckt om eller strör askan i havet, säger Katarina Evenseth, begravningschef på Kvibergs kyrkogård.

Trångt om saligheten

Den som begravs i Sverige får ligga på kyrkogården i ”evighet”. Sedan 1963 gäller gravfrid och det är inte tillåtet att gräva upp äldre gravar och göra nya begravningsplatser av dem.

Det betyder att det är trångt om plats på kyrkogårdarna, särskilt i storstäderna.

I Göteborg har läget blivit akut. Trots att det finns totalt 130 000 gravar i Göteborg, med plats för två kistor och nio urnor i varje, har utrymmet börjat att ta slut.

– Vi försöker förtäta kyrkogårdarna vi redan har, plus att en arbetsgrupp har tillsatts för att hitta mer begravningsmark, berättar Katarina Everseth.

Fattas 30 hektar

Hon uppskattar att mellan 500 och 600 hektar av Göteborg i dagsläget består av gravplatser, ändå behövs 30 hektar till inom en 20-årsperiod. Det motsvarar ytterligare nästan 40 fotbollsplaner med gravar.

– Inflyttningen till regionen är omfattande och Göteborg stad växer. Vi behöver mer mark för att kunna begrava människor när de avlider, säger Katarina Everseth.

Att de flesta svenskar kremeras efter sin bortgång är förstås en fördel med tanke på platsbristen. Likaså att många väljer en minneslund. Men för personer som är djupt troende kan det vara problematiskt med kremering. Inom flera religioner, som islam, katolicismen och judendomen, ingår en kistbegravning i traditionen.

– Om vi skulle räkna bort alla utrikesfödda, skulle siffran över antalet kremeringar vara ännu högre, troligen 90 procent, säger begravningschefen.

Så här kan du begravas

Kistgrav. Den döda kroppen placeras i en kista som begravs i jorden. De anhöriga reser oftast en gravsten, eller så används en befintlig familjegrav.

Urngrav. Den döda kroppen kremeras. Askan läggs i en urna som begravs i jorden. Över graven reser de anhöriga oftast en gravsten, eller så används en befintlig familjkegrav.

Minneslund - brukar ses som en anonym begravningsplats. Här får man inte sätta upp någon form av minnesmärke över den avlidne.

Askgravplats - ibland kallad asklund, med enskilda gravar markerade. Ofta finns en platta med den avlidnes namn där askan är gravsatt. De anhöriga har begränsad rätt att smycka graven.

Askgravlund - ett gemensamt gravområde där askan grävs ner utan att bestämda gravplatser markeras. De gravsattas namn anges på en plats som inte ligger i direkt anslutning till den enskilda askan. Ofta sköts platsen helt av kyrkogårdsförvaltningen.

Kolumbarium eller urnmur - urnorna står i små nischer inomhus eller utomhus.

Strö askan i naturen - till exempel över hav, sjö, älv eller i skog och mark kräver tillstånd av Länsstyrelsen i det län där askan ska strös.

Källa: Begravningar.se

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00