Träningsgurun till Göteborg – "Det är lite nervöst"

Nia förenar kampsport med dans och mindfulness. Nu kommer grundaren Debbie Rosas för första gången till Göteborg för att undervisa. – Det är lite nervöst. Hon är vår stora livsinspiration sedan 20 år, säger Emma Stålvik.

  • Publicerad 16:30, 4 okt 2019

Träningsmetoden Nia – neuromuscular integrated action – är både fysisk och ettbejakande av kroppen. Ett sätt att nå välbehag och personlig utveckling.

Emma Stålvik kom i kontakt med metoden när hon jobbade på Hagabadet.

– Jag gick på en klass och fastnade för det, säger hon.

Hon startade Nia movement i Nordostpassagen 2006 tillsammans med kollegan Jenny Wessel och har nu cirka 300 personer som tränar. Främst kvinnor.

– Jag tror att killar drar sig till något som är mer resultatinriktat. Nia är lite tvärt om och ingenting som går att mäta, säger Emma Stålvik.

– Men alla är välkomna och med män blir det bättre dynamik. Nia är ju också dansinriktat, så det kräver kanske sin man för komma in i rummet, funderar Jenny Wessel.

Uppbyggt som karate

Nia är uppbyggs som karate, man tar alltså bälte efter uppnådd nivå.

– Det är också ett slags instruktörsutbildning, så efter varje gradering kan man jobba som instruktör, förklarar Emma Stålvik.

Nu kommer alltså 70-åriga Debbie Rosas från Portland, USA, för att leda utbildning och klasser i helgen. Hon som tillsammans med sin man startade Nia movement för cirka 30 år sedan.

– Det är lite nervöst, faktiskt, och helt unikt. Hon är vår lärare och stora livsinspiratör sedan 20 år. Det är första gången hon kommer hit, säger Emma Stålvik.

Som att möta Madonna

Så att hämta henne på flygplatsen och ha henne här i Göteborg är lite som att få träffa Madonna?

– Ja, exakt, skrattar Jenny Wessel.

Vad är det som lockar med Nia?

– Det är inte bara för den fysiska biten, som kan vara väldigt intensiv, utan lika mycket för det mentala. Tidigare har jag jobbat med allt från aerobics till vattengympa. Men det här var något helt annat, säger Jenny Wessel.

Nia Movement

Är: En träningsmetod som förenar kampsport, dans och tekniker för kroppsmedvetande. Träningsformen Nia (Neuromuscular Integrated Action) skapades i USA av Debbie och Carlos Rosas för drygt 30 år sedan. Nia handlar om att individuellt locka fram lusten till rörelse och träna kropp och sinne utifrån kroppens naturliga sätt att röra sig.

Aktuell: Med Debbie Rosas besök för första gången i Göteborg i helgen, Storgatan 3.

Vi är GBG

    Vi är GBG