Fara. En sjuksköterska som tidigare arbetat på Sjukvårdens larmcentral i Västra Götalandsregionen har anmäls som en patientfara. Foto: Mostphotos/Michael Erhardsson

Tre dog i väntan på ambulans – larmpersonal anmäld

En tidigare anställd vid Sjukvårdens larmcentral har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som en patientfara. Det efter att sjuksköterskan inte följt rutinerna vid larmsamtal.

  • Publicerad 05:30, 15 apr 2022

I oktober förra året larmade en anhörig 112 efter att en person drabbats av plötslig sjukdom. Ambulans larmades ut, men inte med högsta prioritet.

40-50 minuter senare hade ambulansen fortfarande inte kommit fram vilket fick den anhörige att ringa larmcentralen igen. När den anhörige ombads kontrollera den hjälpbehövande hade hen slutat andas. Ärendet fick då en högre prioritet och ambulans anlände inom kort. Trots det gick patientens liv inte att rädda.

Händelsen anmäldes enligt lex Maria som en allvarlig vårdskada till Ivo. Sjuksköterskan som tog emot larmsamtalet, gjort en bedömning av vårdbehovet samt prioriterat ärendet har vid ytterligare två tillfällen ingått i lex Maria-utredningar efter att patienter avlidit i väntan på ambulans.

78 avvikelser

Gemensamt för de tre fallen är att sjuksköterskan anses inte har följt de rutiner som finns när det gäller ambulansärenden. Nu anmäls sjuksköterskan som patientfara till Ivo.

I en intervju med SVT Väst vill läkaren som gjorde anmälan dock vara tydlig med att man inte kan dra slutsatsen att dödsfallen skedde som följd av felprioriteringar.

– Det är aldrig så att en enskild människa är orsaken till att någon avlidit till följd av våra handlingar. Inte i dessa sammanhang. Det är inte så att den här personen har orsakat tre patienters död, säger han till SVT Väst.

Under de tre år som sjuksköterskan var anställd vid Sjukvårdens larmcentral i Västra Götalandsregionen förekom hen i 78 avvikelser enligt anmälan till Ivo.

Göteborgsnöje

Diskokungen firar 50 med George Michael-show

Nöje Turné. Andreas Lundstedt ger sig själv bästa födelsedagspresenten Nyligen fyllde Andreas Lundstedt 50 år. Den förre Alcazarmedlemmen gav sig då den bästa presenten: en George Michael-show. Turnéstart i höst på Stora Teatern i Göteborg.onsdag 25/5 18:20

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20