Fara. En sjuksköterska som tidigare arbetat på Sjukvårdens larmcentral i Västra Götalandsregionen har anmäls som en patientfara. Foto: Mostphotos/Michael Erhardsson

Tre dog i väntan på ambulans – larmpersonal anmäld

En tidigare anställd vid Sjukvårdens larmcentral har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som en patientfara. Det efter att sjuksköterskan inte följt rutinerna vid larmsamtal.

  • Publicerad 05:30, 15 apr 2022

I oktober förra året larmade en anhörig 112 efter att en person drabbats av plötslig sjukdom. Ambulans larmades ut, men inte med högsta prioritet.

40-50 minuter senare hade ambulansen fortfarande inte kommit fram vilket fick den anhörige att ringa larmcentralen igen. När den anhörige ombads kontrollera den hjälpbehövande hade hen slutat andas. Ärendet fick då en högre prioritet och ambulans anlände inom kort. Trots det gick patientens liv inte att rädda.

Händelsen anmäldes enligt lex Maria som en allvarlig vårdskada till Ivo. Sjuksköterskan som tog emot larmsamtalet, gjort en bedömning av vårdbehovet samt prioriterat ärendet har vid ytterligare två tillfällen ingått i lex Maria-utredningar efter att patienter avlidit i väntan på ambulans.

78 avvikelser

Gemensamt för de tre fallen är att sjuksköterskan anses inte har följt de rutiner som finns när det gäller ambulansärenden. Nu anmäls sjuksköterskan som patientfara till Ivo.

I en intervju med SVT Väst vill läkaren som gjorde anmälan dock vara tydlig med att man inte kan dra slutsatsen att dödsfallen skedde som följd av felprioriteringar.

– Det är aldrig så att en enskild människa är orsaken till att någon avlidit till följd av våra handlingar. Inte i dessa sammanhang. Det är inte så att den här personen har orsakat tre patienters död, säger han till SVT Väst.

Under de tre år som sjuksköterskan var anställd vid Sjukvårdens larmcentral i Västra Götalandsregionen förekom hen i 78 avvikelser enligt anmälan till Ivo.

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00