Tre förslag: Så ska nya Skanstorget se ut

Tre förslag återstår i markansisningstävlingen för Skanstorget. Nu har göteborgarna chansen att göra sin röst hörd.

  • Publicerad 13:49, 9 okt 2018

Skanstorget står inför en förvandling. I Göteborgs Stads markanvisningstävling återstår nu endast tre förslag på hur torget ska utvecklas. Aktörerna som har tagit fram förslagen har haft flera regler att förhålla sig till.

– I själva tävlingsuppgiften har vi haft ganska många kriterier där man har fått redovisa många siffror. Bland annat skulle det finnas cirka 200 lägenheter i blandade storlekar, både hyresrätter och bostadsrätter, och en parkering under jord. Sedan skulle det finnas med en cykelparkering, kommersiella publika lokaler som ska bidra till ett aktivt stadsliv, en förskola med fyra avdelningar och deras utemiljö och en yta med en torgfunktion. Inte minst har man fått förhålla sig till övrig bebyggelse i området på ett smakfullt sätt och att man beaktat den känsliga kulturmiljön, säger Joel Blomgren på fastighetskontoret.

Nu kan göteborgarna rösta på vilket förslag man tycker är bäst.

De tre finalisterna är:
Förslag A: Emellan och emellanåt
Förslag B: Haga hjärta Linné
Förslag C: Knytkalas

Röstningen pågår mellan den 9 och 23 oktober. För att delta måste man vara folkbokförd i Göteborg, vara 16 år eller äldre och ha ett bank-id.

HÄR kan du rösta.

Efter att en vinnare korats tas beslut i fastighetsnämnden innan årsskiftet.

– Tanken är att det är ett formaliabeslut. En markanvisning måste ges av fastighetsnämnden. Den som har fått flest röster vinner, säger Joel Blomgren.

Det finns kritik mot att bygga på Skanstorget över huvud taget. Vad har du att säga om den kritiken?

– Vi har fått ett uppdrag från fastighetsnämnden att genomföra markanvisning för den här platsen. Politikerna i både byggnadsnämnden och fastighetsnämnden vill se utveckling på Skanstorget och då har de här villkoren funnits med, säger Joel Blomgren.

Läs också: Kritiken: Röstningen om Skanstorget är skendemokrati

Kritiken handlar bland annat om att utsikten mot Skansen Kronan försvinner. Stämmer det?

– Siktlinjen mot Skansen Kronan har funnits med i riktlinjerna så alla förslag har fått visa hur man tillgodoser det. Samtliga förslag har redovisat perspektivbilder där man i princip står på gatan och ser vyn mot Skansen Kronan, säger Joel Blomgren.

Det är fortfarande svårt att säga när nya Skanstorget kommer vara klart men bedömningen är att det inte är före 2025.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20