Tre nya Fixotek ska få fler att lappa och laga

Laga hål i jeansen, måla en byrå eller göra sig av med farligt avfall. På Fixoteket finns verktygen och utrymmet man inte har själv. I somras smygstartade det första i Rannebergen och nu invigs ytterligare tre.

  • Publicerad 14:00, 15 mar 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

– Tanken är att göra det lättare att laga, låna, byta och bygga. Helt enkelt förlänga livet på våra prylar och göra det enklare att konsumera hållbart, säger Amanda Österlin La Mont, biträdande projektledare.

På Fixoteket kan man låna verktyg, slänga farligt avfall och få tillgång till arbetsyta för att till exempel reparera mindre möbler.

LÄS MER: Fixoteket ska fixa avfallet

Flesta i öster

I somras smygstartade det första Fixoteket i Rannebergen och under nästa vecka invigs ytterligare tre: I Bergsjön, Hammarkullen och Majorna. Varför man valt att lägga majoriteten i östra Göteborg har sina förklaringar.

– När vi startade utredningsarbetet fick de allmännyttiga bostadsbolagen välja vilka områden de hade velat testa detta i. Människor i dessa områden är ofta trångbodda utan möjlighet att förvara verktyg och kanske även utan tillgång till bil. Dessutom har man här upplevt en stor problematik med nedskräpning.

Ökar bemanningen

Projektet är ett samarbete mellan Kretslopp och vatten, stadsdelsförvaltningen i Angered, Östra Göteborg, och Majorna Linné, Bostadsbolaget, Familjebostäder, Hyresgästföreningen och Chalmers. 

Fixoteket i Rannebergen har i snitt haft mellan sju och tio besökare per tillfälle och nu hoppas man kunna nå ännu fler.

– Nu när vi startar upp alla fyra med full kraft kommer vi samtidigt att öka bemanningen. Vi har två anställda som jobbar i projektet som kommer att vara platsansvariga och bland annat rekrytera deltagare i arbetsträningspraktik.

Efter invigningen kommer Fixoteken officiellt att öppna den 27 mars och målet är att hålla öppet 10-20 timmar i veckan. Schema läggs inom kort ut på kommunens hemsida.

Invigning av Fixoteket

MajornaTid: 19 mars drop-in mellan kl 16–19
Plats: Slottsskogsgatan 1, 414 53 Göteborg

HammarkullenTid: 20 mars drop-in mellan kl 16–19
Plats: Bredfjällsgatan 46, 424 35 Angered

BergsjönTid: 21 mars drop-in mellan kl 16–19
Plats: Siriusgatan 56, 415 22 Göteborg

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11