FAKTA. Erik Nord, polischef i Storgöteborg, betonar vikten av att kolla på statistiken. Foto: Mostphotos/Polisen

Tre personrån om dagen i Göteborg

Personer som blir hotande, rånade och nedslagna. Den senaste tiden har en stor del av brottsrapporteringen i Göteborg handlat om personrån. Varje dag anmäls det i snitt tre personrån i Göteborg.

  • Publicerad 05:30, 25 sep 2018

Var och varannan dag har vi den senaste tiden kunnat läsa om personrån på Göteborgs gator.

Läs också: Två personrån centrum – slog ner sina offer

Läs också: Knivrån på Järntorget: "De blev nedslagna och sparkade på"

Brotten sker på olika platser i staden och tillvägagångssätten skiljer sig åt. Under hela förra året anmäldes 959 personrån utomhus i Göteborg. Hittills i år har 744 stycken anmälts. Det ger ett dagssnitt på 2,6 förra året och 2,8 i år, det vill säga en marginell ökning. Om man bara tittar på centrum ser vi en marginell minskning, från 0,8 personrån om dagen förra året till 0,7 i år.

– Sedan finns det alltid ett mörkertal, det är inte alla som anmäler, säger polischefen Erik Nord.

Han reserverar sig också för att personrån som skett alldeles i närtid inte alltid har hunnit anmälas men att det i så fall inte skulle förändra snittet speciellt mycket.

– Oavsett om det ökar eller minskar något gör det inte tragedin mindre för dem som drabbas, säger Erik Nord.

Läs också: Kvinna rånad på lyxvaror för sexsiffrigt belopp

Personrån tillhör den brottstyp som polischeferna i Göteborg får en dragning om varje dag.

– Det är ett vanligt brott. Min bild är att ryckta halskedjor har ökat de senaste åren. Men det är också dumt att gå på en känsla – då blir det lätt en självuppfyllande profetia. Det är viktigt att emellanåt ta sig själv i örat och tänka till – har vi underlag för detta? Finns det säkerställt i statistik? Därför är det viktigt att följa upp och kolla på statistiken, säger Erik Nord.

Vad kan polisen göra för att personrånen ska minska ytterligare?

– Vi har grupper som jobbar med de här rånen dagligen. När man ser på film vill man ju gärna tro att någon klär ut sig till rånoffer och inväntar att bli angripen. Det är ett ganska klumpigt sätt att jobba. Snarare är det så att när tillfälle ges ha ordning på papperen och säkra bevisningen. Ofta exponerar gärningsmännen sig förr eller senare och då brukar vi få tag på dem. Men det är svårare att få dem fällda, säger Erik Nord.

Finns det något man som privatperson kan göra för att undvika att bli rånad?

– Jag tror att det i så fall handlar om att vara försiktig på vissa platser vissa tider på dygnet. Om man är alkoholpåverkad sent på kvällen så tappar man lätt uppmärksamheten. Man bör kunna läsa av omgivningen när man går hem på kvällen. Men det finns ju personrån som inträffar mitt på dagen också, då är det nog ganska slumpmässigt, säger Erik Nord.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG