Foto: Johanna Roos

Tredje branden i Välenstuga på mindre än två år

En klubbstuga vid Välen IP i Frölunda totalförstördes i en brand natten mot torsdagen. Det är den tredje anlagda branden i området på mindre än två år. I våras slog polisen även till mot flera föreningar där illegala spelautomater och alkohol beslagtogs.

  • Publicerad 05:30, 6 sep 2021

Nu håller vi på och tittar på vad det kan finnas för motiv och orsaker.

Larmet om branden inkom till räddningstjänsten vid 4-tiden på torsdagsmorgonen, 2 september.

Bara tre timmar tidigare hade de sista medlemmarna i föreningen som hyr klubbstugan lämnat lokalen.

Utanför den nedbrunna baracken står en trave med burkläsk – det enda som kunnat räddas.

Klubbstuga i Välen förstörd i brand

Välbesökt samlingsplats

– Vi har förlorat allt: Tv, soffor, vårt stekbord där vi brukade göra lättare mat som hamburgare, ja alltihop, säger en av medlemmarna som kommit för att se förödelsen.

Enligt medlemmarna var klubbstugan en samlingsplats där man bland annat visat fotbollsmatcher på storbild.

– Vi är här så gott som varje eftermiddag. Många har barn som spelar fotboll och då har vi kunnat sitta här och umgås under tiden.

Klubbarnas fina gest efter branden på Välen

Tänd från utsidan

Enligt polisen råder det inga tvivel om att branden var anlagd, men någon teknisk undersökning kommer man inte att göra.

– Det är tänt underifrån på utsidan. Det finns ingenting kvar och därför skulle en teknisk undersökning inte ge oss någonting. Nu håller vi på och tittar på vad det kan finnas för motiv och orsaker, säger kriminalinspektören Anders Lycke.

För ett och ett halvt år sedan brandhärjades Västra Frölunda IF:s nyrenoverade klubbstuga i Välen och lämnade då omkring 400 barn och ungdomar utan omklädningsrum.

I vintras brann ytterligare en föreningsstuga i samma område.

Illegala verksamheter

Under våren gjorde även polisen tillsammans med Göteborgs stad och andra myndigheter ett tillslag mot flera av klubbstugorna runt Välen IP.

Då beslagtogs bland annat illegala spelautomater, alkohol och tobak.

Enligt Idrott- och föreningsförvaltningen, som arrenderar ut marken, är tanken att verksamheterna ska vara inriktade på barn- och ungdomar, vilket också är ett krav för att vara bidragsberättigad.

Andra föreningar kan också arrendera, men då ska verksamheten på något sätt främja folkhälsan.

– Om det framkommer att det bedrivs verksamhet som inte är förenlig med vår inriktning försöker vi i första hand stötta föreningen och se hur man kan komma tillrätta, säger Ann-Charlotte Hellman, avdelningschef på idrott- och föreningsförvaltningen.

Nästa år ska Stadsbyggnadskontoret börja arbeta med den nya detaljplanen för Välen, där det bland annat föreslås minst 550 nya bostäder, en ny skola med plats för 400 elever, en 3800 kvadratmeter stor idrottshall och nya föreningslokaler.

Polisen slog till mot illegal spelklubb

Foto: Johanna Roos

Vi är GBG