Brottsligheten har minskat i Bergsjön. Foto: Mostphoto

Trendbrott: Brottsligheten minskar kraftigt i Bergsjön

Bergsjön har länge haft problem med brottslighet. Nu ser trenden ut att vända tack vare samverkan mellan polis och flera aktörer. "Det finns ingen enskild insats som kan ge resultat. Fler måste samverka", säger Christian Nylén, kommunpolis i Östra Göteborg.

  • Publicerad 16:07, 25 maj 2018

Bergsjön i Göteborg är ett av landets särskilt utsatta områden, som länge har haft problem med utanförskap och kriminalitet. Nu ser trenden ut att vända efter att man satsat på att förebygga brottsligheten på flera sätt.

– Mellan september förra året och fram till april i år har narkotikabrott, skadegörelse och våldsbrotten gått ner med 41 procent, jämfört med samma period sedan 2014, säger Christian Nylén kommunpolis i Östra Göteborg i ett pressmeddelande.

Polisen har bland annat arbetat med "hotspot"-patrullering, vilket innebär att polisen varit på plats på särskilda platser vid olika tidpunkter på dygnet. Man har också arbetat med riktade insatser mot personer i olika kriminella nätverk. Detta i kombination med kameraövervakning är några av de metoder som har gett resultat.

Polisen har även samverkat med tillståndsenheten i Göteborgs stad. Det har inneburit indragna utskänkningstillstånd, vilket haft en lugnande effekt.

Ökad närvaro

Det finns även fler väktare på Rymdtorget nu, sedan en ordningsvakt misshandlades där i september förra året. Stadsdelen har också bidragit med ökad närvaro från personal och fältarbetare.

Polisen menar att alla aktörer gemensamt har bidragit till brottsligheten har minskat i Bergsjön.

– När vi ser siffrorna är det utifrån alla åtgärder som vi sammanlagt gjort i stadsdelen. Det visar också hur svårt polisarbetet är och att det finns ingen enskild insats som kan ge resultat. Fler måste samverka, säger Christian Nylén.

För tidigt att dra slutsatser

Resultat från Bergsjön kommer ligga till grund när man utvärderar kameraövervakningens effekter på den lokala brottsligheten och utredningsresultat. Trots den nedåtgående trenden i Bergsjön är man försiktigt positiv.  

– Det är för tidigt att dra några konkreta slutsatser. Jag kommer titta på den del som handlar om kameraövervakning och jämföra mellan olika platser och där man också jobbar på lite olika sätt. Men vi kan redan nu konstatera att det ser lovande ut, säger Manne Gerell, på kriminologiska institutionen vid Malmö universitet i ett pressmeddelande.