Camping. Det finns tre större campingar och en ställplats för husbilar i Göteborg. Foto: Google/ Mostphotos

Trenden: Fler lockas av husvagnssemester

Utlandet har aldrig varit längre bort än under coronapandemin. När reseråden fortfarande är oklara inför sommaren väljer fler att säkra semestern på Göteborgs campingplatser.   ”Förstagångscamparna är fler i år”, säger Lisebergsbyns områdeschef.

  • Publicerad 05:30, 23 apr 2021

Besökarna vill ha tips om bästa promenaden och utomhusaktiviteter i stället för förfrågningar om restauranger och butikernas öppettider.

Campingarna i Göteborgsregionen har likt resten av besöksnäring påverkas negativt av coronapandemin, dock inte i lika stor utsträckning.

Orsaken till nedgången beror till största del på att utlandsgästerna uteblev under fjolåret. Svenskarna däremot fortsatte att campa och i år verkar ännu fler testa på campinglivet.

– Vi märker ett ökat intresse för camping och campingboende samt att andelen "förstagångscampare" är högre, säger Lenika Iversen, områdeschef, Lisebergsbyns camping.

Det som talar för att det handlar om många nya besökare är bland annat ett ökat intresse för att hyra husvagnar, husbilar, tält och campingvans.

– Det är dyrt att köpa och äga en husvagn eller husbil. Personer som vanligtvis semestrar på annat sätt vill ofta inte köpa utan hyr i stället.

Frågorna inför sommaren är dessutom fler.

– Vi får fler frågor om hur det funkar på campingplatserna, hur man betalar, hur man står, vilken service som finns. Dessutom är det fler weekendbokningar, vilket är en skillnad mot tidigare år.

De möts varje fredag för att rädda stan

"Våga boka"

Lisebergsbyns camping i Skatås är öppen året runt medan systercampingen, Askims strand öppnar för sommaren, 3 maj.

– Intresset och antalet bokningar på säsongsplats på vår havsnära camping är mycket större i år än vanliga år. Vi har vanligtvis 30 säsongsplatser men väljer att erbjuda fler i år.

Samtidigt har de stadsnära campingarna haft det tuffare än de riktigt naturnära.

– När det inte finns något att göra i Göteborg är det inte lika populärt här som vanligt.  Men vi märker att folk ställer om och vill ha tips om bästa promenaden och utomhusaktiviteter i stället för förfrågningar om restauranger och butikernas öppettider, säger Lenika Iversen.

De som vill campa hos er, ska de boka redan nu för att säkra en plats i sommar?

– Vi har några platser kvar och jobbar mycket med flexibla av- och ombokningar. Det gynnar hela branschen om man vågar boka!

Här kan du campa i Göteborg

Lisebergs camping Askim Strand: En familjecamping vid havet, 15 kilometer från Göteborgs centrala delar. Här finns både tält-, husvagns- och husbilsplatser samt vandrarhemsrum med eget kök.

Lisebergsbyn: En naturnära men samtidigt centralt belägen camping som har öppet året om. Här finns 147 husvagnsplatser, 12 stycken husbilsplatser och 40 tomter för tält. Det finns även möjlighet att bo i stuga, i vandrarhem eller på Lisebergs Bed & Breakfast.

Göteborgs Camping Lilleby: Campingplatsen ligger vid havet i Torslanda, 17 kilometer från centrala Göteborg. En renovering av campingen är påbörjad och det har satts upp satt upp 80 moderna stugor.

Liseberg Skatås Ställplats: I Delsjöområdet, ett friluftsområde cirka 3 kilomter öster om centrum, finns Lisebergs ställplats Skatås för husbilar. Här finns 37 husbilsplatser med el.

Källa: Göteborg & co

Visa merVisa mindre

Gästnätter år 2020 - Västsverige

Antal gästnätter för segmentet ”hotell, stugbyar och vandrarhem” minskade med 46,8 procent medan minskningen för segmentet ”camping” är 31 % jämfört med 2019.

För campinganläggningarna i Västsverige, visar den preliminära statistiken på en minskning av antalet gästnätter med drygt 987. 000 (- 31 %) jämfört med 2019.

Antalet svenska gästnätter är bara marginellt färre än 2019 (- 0,8 %) men att Norge mer eller mindre stängde gränsen till Sverige har gjort att antalet campingnätter från vårt västra grannland minskat med över 700.000 (- 90,7 %).

Källa: Gästnattsrapport 2020, Turistrådet, Västsverige

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG