Är trenden över? Andreas Andreas Ehrnvall som räknas som pionjär i branschen tror att vi sett slutet på hypen. (Arkivbild) Foto: Pekka Pääkkö

Trenden har vänt: Andreas varnar för padeldöden

För ett år sedan var det omöjligt att få en tid. Nu finns det över 500 lediga padeltider i Göteborg på en lördag. Trenden har störtdykt och nu varnar padelpionjären Andreas Ehrnvall för att många padelhallar riskerar att gå i konkurs.

  • Publicerad 05:30, 21 feb 2022

Vi har bara sett början av nedgången. Det här kommer sluta med ett blodbad

Mister Padel. Så kallas Andreas Ehrnvall i branschen på grund av sitt engagemang. Han var en av de första som öppnade en padelhall i Sverige. Foto: Privat

Den som får lust att spela padel, bara så där, har massor av banor att välja på i Göteborg. Det går lätt att vaska fram flera hundra tider samma dag.

För ett år sedan var situationen den omvända. Då var det nästintill omöjligt att få en padeltid, trots anläggningarnas generösa öppettider.

I januari 2021 fanns det nio padelhallar att välja mellan i Göteborg. Idag är siffran 35 – och då är inte hallarna i kranskommunerna inräknade.

– Den här överetableringen kommer att sluta med förskräckelse. Jag tror att vi kommer se de första konkurserna redan i sommar, säger Andreas Ehrnvall.

Här frodas padelsporten trots pandemin

Andreas Ehrnvall räknas som en av pionjärerna inom sporten. När han öppnade sin padelhall i Uppsala 2015 var den en av de första i landet. I dag driver han två anläggningar, varav en ligger strax utanför Göteborg.

– Det är klart att vi också har känt av konkurrensen. Men fördelen för oss är att vi inte bara lever på banhyrorna. Vi utbildar tränare, säljer banor och anordnar mässor, säger han.

Redan för ett år sedan varnade Andreas Ehrnvall, i bland annat Uppsala nya tidning, för att byggboomen av padelanläggningar skulle sluta med en krasch. Nu ser han katastrofen närma sig inom en snar framtid.

– Just nu är det bästa tiden för inomhusidrott, men du kan ju fundera på hur det kommer att se ut i sommar. Då kommer det att eka tomt i de flesta av landets padelhallar, säger han.

Följer Spanien

En vecka i februari har en av största aktörerna i Gamlestan en genomsnittlig beläggning på 23 procent. Hos samma ägare i Sisjön är beläggningen något högre med 40 procent. Resten av de sammanlagt 334 tiderna är tillgängliga, enligt bokningstjänsten Matchi.

Andreas Ehrnvall tror att Sverige på väg mot samma öde som branschen i Spanien, som räknas som padellandet nummer ett i Europa. Där började padeltrenden några år tidigare än här, med samma explosionsartade utveckling.

– I dag har 70 procent av de spanska anläggningarna gått i konkurs, säger han.

Den överhettade marknaden i Göteborg betyder att padelhallarna snart måste sänka priserna för att ha en chans att konkurrera om spelarna. Därefter kommer det gå snabbt utför, gissar han.

– Vi har bara sett början av nedgången. Det här kommer sluta med ett blodbad, säger han.

Så här gjorde vi

Genom att använda oss av bokningstjänsten Matchi.com där i princip alla padelhallar är listade gick vi igenom antal bokningar.

Först för samtliga hallar under en vardag och en lördag, för att se hur många lediga tider det fanns totalt.

Därefter valde vi två stora hallar på olika håll i Göteborg och räknade de lediga tiderna under en vecka framöver. Därefter jämförde vi beläggningen med den totala antalet tillgängliga tider för att få fram ett procentttal.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00