Trög start för statens satsning på extratjänster

Regeringens satsning på extratjänster för arbetslösa har gått trögt till en början. Men med hjälp av ett nytt arbetssätt har Göteborg fått spinn på arbetsmarknadsprojektet i staden.

  • Publicerad 06:00, 15 nov 2017

Extratjänster innebär i korthet att långtidsarbetslösa eller nyanlända får en lönesubventionerade anställning i maximal två år där staten står för hela kostnaden. Tanken är avlastning inom offentlig verksamhet, näringslivet och den ideella sektorn samtidigt som arbetslösa ska få en kontakt med arbetslivet.

Regeringens mål är 20 000 extratjänster till 2020 men dit är vägen lång.

– Det har varit trögstartat. Men det är inte ovanligt när den här typen av nya åtgärder startar att det tar lite tid, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

För att få kommunerna att anställa fler extratjänster vill Regeringen avsätta ytterligare 500 miljoner nästa år. De har också satt ett delmål på 6.500 extratjänster i landet innan årsskiftet. För Göteborgs del innebar det 334 extratjänster innan året är slut. Något man redan klarat.

– Vi är väldigt nöjda, 360 tjänster har vi nu. Det har varit en kraftig ökning sedan i våras. Nu har vi ett annat arbetssätt. Vi förbereder personerna som ska ut på sin extratjänst på ett annat sätt innan de går ut på arbetsplatsen genom kompetenshöjning. Sedan jobbar vi med handledarutbildningar och lägger även till kompetenshöjning om det behövs under själva anställningen, säger Linda Högbacka, områdeschef för Centrum för arbetsmarknadsanställningar i Göteborgs Stad.

– De ska vara nöjda med det men de ska också fortsätta! Det är ett bra första steg, säger Magdalena Andersson (S).

Att Göteborg nu klarar betinget på 334 tjänster innebär att staden får en bonus på 24 miljoner kronor. En bonus som också kan öka beroende på hur det går för övriga kommuner i landet.

Arbetsförmedlingens siffror för oktober visar att arbetslösheten fortsätter att minska. För inrikes födda är den nu nere på 3,9 procent. För utrikesfödda ligger arbetslöshetsnivån på 22,1 procent.

Men Enligt Magdalena Andersson är ytterligare bonusar för att sysselsätta just nyanlända inte aktuellt.

– Ju mer extratjänster man fixar desto mer bonus kommer man att få. Det är viktigt att alla människor kommer i arbete oavsett om du varit arbetslös länge och är född i Sverige eller om du stått arbetslös länge och är ny i Sverige. Jag vill ha samma bonus oavsett var man är född, säger Magdalena Andersson (S).

De kan få en extratjänst

Du kan få en extratjänst om du är arbetssökande och inskriven på Arbetsförmedlingen. Du måste också uppfylla något av följande:

-Du har deltagit i jobb- och utvecklingsgarantin i 450 ersättningsdagar.

-Du är nyanländ och har eller har haft en etableringsplan.

-Du är nyanländ och har under de senaste 36 månaderna fått uppehållstillstånd eller uppehållskort i egenskap av familjemedlem till en EU/EES-medborgare.

Arbetsförmedlingen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG