Beslag. Tullverket startade en utredning efter att 150 kilo kokain hittades i container som fraktade granulat för industritillverkning. Foto: Tullverket

Trolig smugglarmiss vid rekordbeslag

I april beslagtog Tullverket 150 kilo kokain från en last. Nu misstänker de att det handlar om en narkotikasmuggling som gått fel.

  • Publicerad 14:30, 23 jun 2021

Det var den 15 april som tjänstemän på Tullverket fattat misstankar mot en legal last från Brasilien som mellanlandat i Hamburgs hamn. På en av containrarna satt en tillfällig plombering och efter att tjänstemännen sökt igenom lasten så hittades tre jutesäckar med totalt 150 kilo kokain.

– Vi misstänker att kokainet egentligen var avsett för narkotikamarknaden på kontinenten men att något gick snett när smugglarna skulle hämta det i hamnen i Hamburg. Istället har kokainet legat kvar i containern som fraktades vidare till Göteborgs hamn där vi hittade det, säger Marcus Carlsson, biträdande enhetschef Tullkrim väst i ett pressmeddelande.

Smugglare blev avbrutna

Kokainet hade en renhetsgrad på 91-94 procent. Försäljningsvärdet uppskattas till 120 miljoner kronor.

I Tullverkets utredning som startade efter beslaget har det kommit fram att det var hamnpersonal i Hamburg som satt fast den tillfälliga plomberingen efter att de upptäckt att en av containrarna var öppen. Troligen har smugglare försökt hämta ut kokainet från containern men blivit avbrutna.

Ingen person är varken misstänkt eller gripen i nuläget.

"Inga misstankar mot företaget"

Lasten innehöll för övrigt material för industritillverkning och var på kurs mot ett företag i mellersta delen av Sverige.

– Vi har inga misstankar mot företaget som är mottagare av granulaten, de har varit mycket samarbetsvilliga under Tullverkets utredning, säger Marcus Carlsson, i pressmeddelandet.

Kokainbeslaget är ett av de största enskilda kokainbeslag som Tullverket gjort.

Vi är GBG