Bevattningsförbud. Göteborgarna har gett upp hoppet om sina gräsmattor och Göteborgs vattenförbrukning är fortsatt låg. Foto: Mostphotos

Trösten: Göteborg långt från vattningsförbud

Ett flertal kommuner runt Göteborg har utfärdat vattningsförbud men Göteborg ligger inte i riskzonen när det kommer till vattenförsörjningen.

  • Publicerad 11:12, 27 jul 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Flera av kranskommunerna till Göteborg har infört bevattningsförbud eller uppmanar folk att vara sparsamma med vattnet men i Göteborg är det fritt fram att vattna.

– Det var i maj som vi såg att vi hade den högsta vattenförbrukningen nattetid vilket indikerade att många vattnade. Nu har vi en mycket lägre förbrukning. Men även då handlade det aldrig om någon brist på vatten utan vi tappade trycket i vissa områden, exempelvis villaområden där många vattnade samtidigt, säger Tommy Ekblad, enhetschef på ledningsnät vatten vid Kretslopp och vatten.

Göteborg har Götaälv att tacka

Men det som skilljer Göteborg från kommuner som exempelvis Kungsbacka i den här frågan är var ifrån kommunen får sitt vatten. Göteborg ligger väldigt bra till geografiskt och kan ta sitt vatten ur Götaälv.

Läs även: Varningen: Kraftiga skyfall i värmens spår

– Vi har ett av världens vattenrikaste vattendrag att ta vatten ur och det är inte alla kommuner som är så lyckligt lottade. Väldigt många kustkommuner har bara grundvatten att ta av och har det inte regnat på ett par tre månader så finns det nästan inget kvar, säger Tommy Ekblad och fortsätter:

– Jag bor själv i Kungsbacka och där tar de vattnet från sjön Lygnern och det finns ju en vattendom som reglerar hur låg vattennivån får varar och den vill man ju inte riskera att passera.

Göteborgarna har gett upp gräsmattorna

I dag ser vi inte alls samma förbrukning som under maj då Göteborgs Stad gick ut och uppmanade folk att vara sparsamma med vattnet. Något som tyder på att många tagit till sig stadens tidigare varningar men framför allt är det svårt att jobba mot sommarvärmen som aldrig tycks ta slut.

Läs även: Varningen: Kraftiga skyfall i värmens spår

– Folk har nog gett upp sina gräsmattor så nu har vi en mycket lägre förbrukning, väldigt många industrier ligger nere för semester och andra kör inte för högproduktion så i nuläget finns det inget behov i Göteborg för ett bevattningsförbud, avslutar Tommy Ekblad.

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Göteborgsnöje

Garanterat tryck med Pascal

Nöje Musik. Gotlandsbandet med Göteborgsrötter spelar på Pustervik För Pascal har det från start varit viktigt med musik utan filter. Nu är det Gotlandsbaserade bandet på turné och gästar Pustervik i staden där två av tre bandmedlemmar har sina rötter.onsdag 8/12 13:32

Krönikor

Göteborgarens lysande idé blev julklassiker

Krönika Tradition. När vi i dag firar advent på det sätt som vi ofta gör, med ljus och stakar, kan vi delvis tacka en göteborgaren Oscar Andersson.söndag 5/12 15:00

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21