Bevattningsförbud. Göteborgarna har gett upp hoppet om sina gräsmattor och Göteborgs vattenförbrukning är fortsatt låg. Foto: Mostphotos

Trösten: Göteborg långt från vattningsförbud

Ett flertal kommuner runt Göteborg har utfärdat vattningsförbud men Göteborg ligger inte i riskzonen när det kommer till vattenförsörjningen.

  • Publicerad 11:12, 27 jul 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Flera av kranskommunerna till Göteborg har infört bevattningsförbud eller uppmanar folk att vara sparsamma med vattnet men i Göteborg är det fritt fram att vattna.

– Det var i maj som vi såg att vi hade den högsta vattenförbrukningen nattetid vilket indikerade att många vattnade. Nu har vi en mycket lägre förbrukning. Men även då handlade det aldrig om någon brist på vatten utan vi tappade trycket i vissa områden, exempelvis villaområden där många vattnade samtidigt, säger Tommy Ekblad, enhetschef på ledningsnät vatten vid Kretslopp och vatten.

Göteborg har Götaälv att tacka

Men det som skilljer Göteborg från kommuner som exempelvis Kungsbacka i den här frågan är var ifrån kommunen får sitt vatten. Göteborg ligger väldigt bra till geografiskt och kan ta sitt vatten ur Götaälv.

Läs även: Varningen: Kraftiga skyfall i värmens spår

– Vi har ett av världens vattenrikaste vattendrag att ta vatten ur och det är inte alla kommuner som är så lyckligt lottade. Väldigt många kustkommuner har bara grundvatten att ta av och har det inte regnat på ett par tre månader så finns det nästan inget kvar, säger Tommy Ekblad och fortsätter:

– Jag bor själv i Kungsbacka och där tar de vattnet från sjön Lygnern och det finns ju en vattendom som reglerar hur låg vattennivån får varar och den vill man ju inte riskera att passera.

Göteborgarna har gett upp gräsmattorna

I dag ser vi inte alls samma förbrukning som under maj då Göteborgs Stad gick ut och uppmanade folk att vara sparsamma med vattnet. Något som tyder på att många tagit till sig stadens tidigare varningar men framför allt är det svårt att jobba mot sommarvärmen som aldrig tycks ta slut.

Läs även: Varningen: Kraftiga skyfall i värmens spår

– Folk har nog gett upp sina gräsmattor så nu har vi en mycket lägre förbrukning, väldigt många industrier ligger nere för semester och andra kör inte för högproduktion så i nuläget finns det inget behov i Göteborg för ett bevattningsförbud, avslutar Tommy Ekblad.

Göteborgsnöje

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Nöje "Som göteborgare är det särskilt roligt" Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar...torsdag 3/12 10:03

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40