Återvändsgränd. Nu kan hyresgästerna i Haga som vill köpa sina lägenheter få nej, trots politikernas löften. Foto: Marcus Andersson

Trots beslutet: Nu stoppas ombildningar till bostadsrätter

Nu kan det bli ett abrupt stopp för ombildningar av hyresrätter i Majorna och Haga. De rödgröna partierna har hittat en lucka i kommunfullmäktiges beslut. Allt handlar om hur man definierar ett område.

  • Publicerad 14:48, 12 maj 2022

Beslutet i kommunfullmäktige i oktober förra året slog ner som en bomb bland politiker och hyresgäster. Alliansen och Demokraterna lyckades driva igenom förslaget att ombilda fler hyresrätter i ”områden där hyresrätten dominerar”.

Investeringssugna hyresgäster i Haga vädrade morgonluft och sedan dess har ansökningarna strömmat in till bostadsbolagen. Hittills har sju nybildade bostadsrättsföreningar i Haga begärt att få köpa kvarteren de bor i.

Samtidigt har protesterna inte låtit vänta på sig från göteborgare och politiker som vill värna hyresrätten. 

Vad är ett område?

Nu har oppositionen hittat ett sätt att stoppa planerna på ombildning, redan före valet. I kommunfullmäktiges beslut preciseras nämligen inte vad som menas med ett område.

Enligt Alliansen och Demokraterna är det underförstått att beslutet syftar på så kallade primärområden, alltså mindre geografiska områden som till exempel Haga.

Nu gör S, MP och V däremot en helt annan tolkning. De tre partierna har enats om att definiera ordet område till stadsområde i stället, vilka är avsevärt mycket större.

I praktiken betyder det att fyra av tre stadsområden inte längre kvalificerar sig för ombildning eftersom andelen hyresrätter är lägre än 65 procent. Bara Nordost kan fortfarande vara aktuellt.

– En klar majoritet av göteborgarna är emot ombildningarna. Jag tycker man ska lyssna på dem. Vi gör allt i vår makt för att rädda så många hyresrätter vi kan fram till valet, säger Jonas Attenius (S) i ett pressmeddelande.

Gäller även påbörjade processer

Eftersom de rödgröna partierna har majoritet i AB Framtiden förväntas förslaget på nya områdesdefinitioner klubbas igenom under nästa sammanträde i mitten av juni.

Det innebär också att de bostadsrättsföreningar som redan påbörjat en ombildningsprocess kommer informeras om det nya beslutet eftersom det kan påverka deras möjlighet att köpa sina lägenheter.

– Vi är överens om att modellen för ombildning ska fortsätta gälla i utsatta områden. Däremot är vi inte överens om områdesindelningen, säger Kjell Björkquist (L), ordförande i AB Framtiden.

Det här är ett område

Göteborg är indelat i fyra olika sorters områden. Primärområde, mellanområde, stadsområde och basområde.

De fyra stadsområdena är Nordost (Angered och Östra Göteborg), Centrum (Majorna-Linné och Örgryte Härlanda), Sydväst ( Askim-Frölunda-Högsbo och Västra Göteborg) och Hisingen (Lundby, Norra Hisingen och Västra Hisingen ).

Primärområdena i Göteborg är 96 till antalet. Det är områden som dragits med hänsyn till fysiska barriärer, markanvändning, trafik- och serviceförsörjning.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Diskokungen firar 50 med George Michael-show

Nöje Turné. Andreas Lundstedt ger sig själv bästa födelsedagspresenten Nyligen fyllde Andreas Lundstedt 50 år. Den förre Alcazarmedlemmen gav sig då den bästa presenten: en George Michael-show. Turnéstart i höst på Stora Teatern i Göteborg.onsdag 25/5 18:20

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20