Återvändsgränd. Nu kan hyresgästerna i Haga som vill köpa sina lägenheter få nej, trots politikernas löften. Foto: Marcus Andersson

Trots beslutet: Nu stoppas ombildningar till bostadsrätter

Nu kan det bli ett abrupt stopp för ombildningar av hyresrätter i Majorna och Haga. De rödgröna partierna har hittat en lucka i kommunfullmäktiges beslut. Allt handlar om hur man definierar ett område.

  • Publicerad 14:48, 12 maj 2022

Beslutet i kommunfullmäktige i oktober förra året slog ner som en bomb bland politiker och hyresgäster. Alliansen och Demokraterna lyckades driva igenom förslaget att ombilda fler hyresrätter i ”områden där hyresrätten dominerar”.

Investeringssugna hyresgäster i Haga vädrade morgonluft och sedan dess har ansökningarna strömmat in till bostadsbolagen. Hittills har sju nybildade bostadsrättsföreningar i Haga begärt att få köpa kvarteren de bor i.

Samtidigt har protesterna inte låtit vänta på sig från göteborgare och politiker som vill värna hyresrätten. 

Vad är ett område?

Nu har oppositionen hittat ett sätt att stoppa planerna på ombildning, redan före valet. I kommunfullmäktiges beslut preciseras nämligen inte vad som menas med ett område.

Enligt Alliansen och Demokraterna är det underförstått att beslutet syftar på så kallade primärområden, alltså mindre geografiska områden som till exempel Haga.

Nu gör S, MP och V däremot en helt annan tolkning. De tre partierna har enats om att definiera ordet område till stadsområde i stället, vilka är avsevärt mycket större.

I praktiken betyder det att fyra av tre stadsområden inte längre kvalificerar sig för ombildning eftersom andelen hyresrätter är lägre än 65 procent. Bara Nordost kan fortfarande vara aktuellt.

– En klar majoritet av göteborgarna är emot ombildningarna. Jag tycker man ska lyssna på dem. Vi gör allt i vår makt för att rädda så många hyresrätter vi kan fram till valet, säger Jonas Attenius (S) i ett pressmeddelande.

Gäller även påbörjade processer

Eftersom de rödgröna partierna har majoritet i AB Framtiden förväntas förslaget på nya områdesdefinitioner klubbas igenom under nästa sammanträde i mitten av juni.

Det innebär också att de bostadsrättsföreningar som redan påbörjat en ombildningsprocess kommer informeras om det nya beslutet eftersom det kan påverka deras möjlighet att köpa sina lägenheter.

– Vi är överens om att modellen för ombildning ska fortsätta gälla i utsatta områden. Däremot är vi inte överens om områdesindelningen, säger Kjell Björkquist (L), ordförande i AB Framtiden.

Det här är ett område

Göteborg är indelat i fyra olika sorters områden. Primärområde, mellanområde, stadsområde och basområde.

De fyra stadsområdena är Nordost (Angered och Östra Göteborg), Centrum (Majorna-Linné och Örgryte Härlanda), Sydväst ( Askim-Frölunda-Högsbo och Västra Göteborg) och Hisingen (Lundby, Norra Hisingen och Västra Hisingen ).

Primärområdena i Göteborg är 96 till antalet. Det är områden som dragits med hänsyn till fysiska barriärer, markanvändning, trafik- och serviceförsörjning.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47