Kuriosa. Att dra till havs hade inte gått - Barken Vikings master är högre än Älvsborgsbron. Foto: Mostphotos

Trots bropålningen: Barken Viking kvar

Somliga får flytta och andra svävar i ovisshet. Landmärket Barken Viking ligger dock kvar trots pålningen för nya Hisingsbron, tack vare särskilda villkor i arrendeavtalet.

  • Publicerad 10:24, 2 feb 2017

Vi har tidigare berättat att Stadsmissionens härbärge på Hisingen kanske måste flytta på grund av bullret som uppstår när man pålar för bron. Nyligen blev det också klart att Betelskeppet, som även det hjälper bostadslösa, får lämna Gullbergskaj och istället kasta ankar på andra sidan älven.

Även RioRios ägare Patricio Pons fick nej när han ville starta ny restaurangbåt, på grund av den ovisshet kring stadens kajplatser som brobygget för med sig.

Hotell- och restaurangbåten Barken Viking kommer däremot ligga kvar under pålningen. I deras kontrakt finns särskilda villkor som anger att arrendatorn - kommunala Higab - "är skyldig att anpassa sin verksamhet efter brobyggnationen". Samma klausul anger att Higab inte heller har rätt till ersättning om verksamheten förlorar pengar på grund av bygget.

Sofia Folkesson är hotellchef på Barken Viking. Enligt henne håller de öppet under hela pålningsarbetet men stänger när den gamla bron ska rivas, det vill säga om ungefär tre år.

– Vad jag förstår vet man ännu inte om pålarna ska tryckas eller slås i, så vi får se hur det låter. Man har också lovat att inte bonka på nätterna, säger hotellchefen.

Och till våren öppnar Barken Viking som vanligt sitt däck.

– Den som vill är välkommen att titta på brobygget från första parkett, säger Sofia Folkesson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG