Kuriosa. Att dra till havs hade inte gått - Barken Vikings master är högre än Älvsborgsbron. Foto: Mostphotos

Trots bropålningen: Barken Viking kvar

Somliga får flytta och andra svävar i ovisshet. Landmärket Barken Viking ligger dock kvar trots pålningen för nya Hisingsbron, tack vare särskilda villkor i arrendeavtalet.

  • Publicerad 10:24, 2 feb 2017

Vi har tidigare berättat att Stadsmissionens härbärge på Hisingen kanske måste flytta på grund av bullret som uppstår när man pålar för bron. Nyligen blev det också klart att Betelskeppet, som även det hjälper bostadslösa, får lämna Gullbergskaj och istället kasta ankar på andra sidan älven.

Även RioRios ägare Patricio Pons fick nej när han ville starta ny restaurangbåt, på grund av den ovisshet kring stadens kajplatser som brobygget för med sig.

Hotell- och restaurangbåten Barken Viking kommer däremot ligga kvar under pålningen. I deras kontrakt finns särskilda villkor som anger att arrendatorn - kommunala Higab - "är skyldig att anpassa sin verksamhet efter brobyggnationen". Samma klausul anger att Higab inte heller har rätt till ersättning om verksamheten förlorar pengar på grund av bygget.

Sofia Folkesson är hotellchef på Barken Viking. Enligt henne håller de öppet under hela pålningsarbetet men stänger när den gamla bron ska rivas, det vill säga om ungefär tre år.

– Vad jag förstår vet man ännu inte om pålarna ska tryckas eller slås i, så vi får se hur det låter. Man har också lovat att inte bonka på nätterna, säger hotellchefen.

Och till våren öppnar Barken Viking som vanligt sitt däck.

– Den som vill är välkommen att titta på brobygget från första parkett, säger Sofia Folkesson.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11