Kuriosa. Att dra till havs hade inte gått - Barken Vikings master är högre än Älvsborgsbron. Foto: Mostphotos

Trots bropålningen: Barken Viking kvar

Somliga får flytta och andra svävar i ovisshet. Landmärket Barken Viking ligger dock kvar trots pålningen för nya Hisingsbron, tack vare särskilda villkor i arrendeavtalet.

  • Publicerad 10:24, 2 feb 2017

Vi har tidigare berättat att Stadsmissionens härbärge på Hisingen kanske måste flytta på grund av bullret som uppstår när man pålar för bron. Nyligen blev det också klart att Betelskeppet, som även det hjälper bostadslösa, får lämna Gullbergskaj och istället kasta ankar på andra sidan älven.

Även RioRios ägare Patricio Pons fick nej när han ville starta ny restaurangbåt, på grund av den ovisshet kring stadens kajplatser som brobygget för med sig.

Hotell- och restaurangbåten Barken Viking kommer däremot ligga kvar under pålningen. I deras kontrakt finns särskilda villkor som anger att arrendatorn - kommunala Higab - "är skyldig att anpassa sin verksamhet efter brobyggnationen". Samma klausul anger att Higab inte heller har rätt till ersättning om verksamheten förlorar pengar på grund av bygget.

Sofia Folkesson är hotellchef på Barken Viking. Enligt henne håller de öppet under hela pålningsarbetet men stänger när den gamla bron ska rivas, det vill säga om ungefär tre år.

– Vad jag förstår vet man ännu inte om pålarna ska tryckas eller slås i, så vi får se hur det låter. Man har också lovat att inte bonka på nätterna, säger hotellchefen.

Och till våren öppnar Barken Viking som vanligt sitt däck.

– Den som vill är välkommen att titta på brobygget från första parkett, säger Sofia Folkesson.

Göteborgsnöje

Försvunna "Kassettmannen" funnen

Nöje Radiojournalist Peter Gropman har löst gåtan efter 30 år Kassetterna med reseskildringarna blev en följetong i P3:s "Morgonpasset" med Stefan Livh och Tomas Tengby som programledare på 90-talet. Men vem mannen bakom kassetterna var visste ingen. Nu är...onsdag 12/5 10:57

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00