Kulturskolan. Nu görs nedskärningar i El Sistemas förskoleverksamhet i Tynnered. Foto: El Sistema

Trots politikerbeslutet – El Sistema fredas inte

Nu skärs en tjänst ned inom El Sistemas kulturskoleverksamhet i Tynnered. Det trots politikernas beslut om att bevara verksamheten. "Det är både ett svek och ett fult spel att ta pengar från de som har lite", säger Annelie Anderberg.

  • Publicerad 07:55, 30 aug 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Stadsdelen Västra Göteborg kämpar med en ekonomi i obalans. I fjol hotades El Sistema av nedläggning efter valet då ett nytt styre tagit över nämnden men förslaget möttes av kraftiga protester, både från föräldrar med barn i kulturskolan men också från politiker. I januari i år beslutade nämnden att El Sistema skulle finnas kvar i samma utsträckning som innan.

Beslutet: El Sistema får vara kvar i Tynnered

El Sistema hotas igen

Men nu, trots det tidigare beslutet, skärs en tjänst inom El Sistema ned. En musikpedagogtjänst inom förskolan på 90 procent minskas ned och de två pedagogerna, som delat på tjänsten, får nya arbetsuppgifter.

Från att förskolebarnen i tynneredsområdet haft två tillfällen i veckan med en musikpedagog får de nu bara ett tillfälle.

– Det är både ett svek och ett fult spela att ta pengar från de som har lite. Det här är en väldigt billig verksamhet om man ser till det den bidrar med. Språkutveckling, att erbjuda ett ytterligare språk bortom ord, ett bättre självförtroende ochen meningsfull fritid, säger Annelie Anderberg, talesperson för föräldragruppen ”Bevara El Sistema i Tynnered”.

Men stadsdelsförvaltningen Västra Göteborg menar att de inte har gjort, eller kommer göra några nedskärningar på El Sistemas verksamhet.

– Varken kulturskolan eller SDN Västra Göteborg har gjort några nedskärningar och det finns inga planer på det. Vi har vårt uppdrag från nämnden att El Sistema ska finnas kvar, säger Jenny Svärdsäter, enhetschef för kulturskolan Västra Göteborg.

Olika nämnder

Innan förskoleförvaltningen bildades, och ansvaret för förskolan fortfarande låg hos stadsdelsnämnden, fanns det personal inom El Sistema som hade sin anställning i förskolan. När förskolan sedan fick en egen förvaltning och stadsdelen förlorade ansvaret över skola och förskola följde anställningarna med över till den nya förvaltningen. Som en konsekvens av det betalas nu deras löner med förskoleförvaltningens pengar.

El Sistema i Tynnered hotas

Neddragningen av musikpedagogtjänsten är ett beslut taget av förskoleförvaltningen vilka, till skillnad från stadsdelsförvaltningen, inte har något beslut från sin nämnd som hindrar nedskärningar i El Sistema.

– Det är en omprioritering från förskoleförvaltningens sida. Vi lyder ju under två olika nämnder. Vi har stadsdelsnämnden som styr över sina pengar och förskolenämnden sina. Tittar man på hela staden så är det ganska unikt att ha kulturskoleverksamhet i förskolan som vi har här i Västra Göteborg, säger Jenny Svärdsäter.

Susanne Alfjord, sektorchef på samhälle och kultur i Västra Göteborg hoppas ändå att de ska kunna nå fram till en bra lösning inom verksamheten.

– Jag förstår att det här känns jobbigt för den arbetsgrupp som förlorar två kollegor men jag tror att personal och chefer tillsammans kan hitta en bra lösning, säger Susanne Alfjord.

Kampen fortsätter

Nu samlas föräldrarna i gruppen "Bevara El Sistema i Tynnered" återigen för att få politikerna att agera för att verksamheten ska förbli orörd. Den 3 september kommer de samlas på Västra Göteborgs nämndsmöte för att uppvakta beslutsfattarna med sång och musik.

– Det är viktigt att man har den här verksamheten redan i förskolan för effekten av arbetet blir så mycket större än om man börjar med det senare i grundskolan. Och det är extra viktigt i Tynnered som är ett utsatt område, säger Annelie Anderberg.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57