Labradoren på bilden är inte en av hundarna som nu avlivats. Foto: Mostphotos

Trots protester – GUs labradorer har avlivats

De sex labradorerna som använts för djurförsök på Göteborgs universitet (GU) har avlivats, trots massiva protester.

  • Publicerad 16:32, 28 feb 2019

På en vecka skrev 84 232 personer under Djurrättsalliansens kampanj för att rädda livet på de sex labradorerna som använts för djurförsök på GU. Nyheten om hundarna har uppmärksammats av flera svenska och utländska medier.

Flera personer har anmält universitetet till Justitieombudsmannen (JO). En av anmälarna hänvisar till GUs egna visioner och värderingar.

"Det är inte att ta samhällsansvar att inte lyssna på de 80 tusen som skrivit under att hundarna ska få leva", skriver en av anmälarna.

Trots de massiva protesterna har hundarna Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri nu avlivats. Enligt Djurrättsalliansen har den här typen av djurförsök pågått sedan 90-talet och minst 200 hundar har avlivats.

Hundarna som nu avlivats har använts för att testa tandimplantat och enligt universitet används djurförsök bara där det idag inte finns några alternativ.

Djurförsök är reglerade under både svenska lagar och EU-lagar för djurskydd. För att få utföra djurförsök måste forskaren först ansöka om tillstånd hos en djurförsöksetisk nämnd som gör en etnisk prövning av försöket.

Universitet har gjort flera polisanmälningar om hot mot personal efter att djurförsöken på hundarna blev kända.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG