Rätt håll. Trots ett antal anmärkningsvärda händelser i sommar ser polisen en överlag positiv trend på Hisingen, menar Jörgen Thorén, lokalpolisområdeschef, Hisingen. Foto: Lina Isaksson

Trots rånmord – polisen nöjd med Hisingssommaren

Ett antal våldsamma och tragiska händelser sticker ut under en annars lugn sommar. Så sammanfattar polisen läget på Hisingen där de samtidigt ser en positiv utveckling med betydligt färre anmälda brott.

  • Publicerad 05:25, 17 aug 2019

– Vi vet att det finns risk att det blir lite stökigare sista veckan innan skolan börjar men vi har inte sett några tendenser på det än, säger Jörgen Thorén, lokalpolisområdeschef, Hisingen.

Han beskriver sommaren som överlag ”god” på Hisingen med ett antal anmärkningsvärda händelser som sticker ut.

Tre personer anhållna efter rånmordet på Hisingen

– Det tragiska rånmordet vid Hjalmar Brantingsplatsen i juli där en ung man miste livet påverkar givetvis oss och området. Ett meningslöst våld men vi har tre häktade gärningsmän och stor förhoppning om att lösa brottet.

I Backa handlar det om ett våldsamt upplopp i början av augusti när polis attackerades med sten efter ett ingripande i området.

– Vi har förstärkt vår närvaro i Backa i sommar efter många klagomål från boende kring stökande ungdomar och unga vuxna i området kring Akkas gata. Vi kommer att vara uthålliga och kommer fortsätta vår utökade närvaro i Backa. Med vårt medborgarlöfte i ryggen har vi en bra bas att stå på med många aktörer inblandade. Jag känner att vi har god förutsättning att göra skillnad tillsammans, säger Jörgen Thorén.

Löftet: Trygga torg och hållplatser i Backa

Sommarens mest utmärkande händelser i Biskopsgården var en skjutning vid Svartmosse och en allvarligare knivskärning.

– Förra sommaren var kanske ännu bättre för då hade vi inga händelser som stack ut på samma sätt. Vi har ändå haft två bra somrar jämfört med tidigare år men helt frid och fröjd är det inte när vi har haft en skjutning och en knivskärning, säger Jörgen Thorén och fortsätter:

– Det är ett fåtal som ställer till det för många. Vi har ett antal kriminella individer som är väldigt brottsaktiva och det är dem som vi försöker ha koll på och jobba mot.

Sommarkombon: Basket och böcker i Biskopsgården

Samtidigt ser polisen en tydlig positiv utveckling på hela Hisingen.

– Vår strategi sedan fyra år, att jobba riktat mot rätt individer och på brottsutsatta platser, har gett positiva effekter. Vi har betydligt färre antal anmälda brott i år jämfört med 2015 Det är samma med våld i offentlig miljö där vi också ser en minskning. Vi går åt rätt håll men tyvärr har vi enskilda händelser som varit anmärkningsvärda, säger Jörgen Thorén.

Polisen om Biskopsgården: Vi är på rätt spår

Anmälda brott Hisingen

Antal anmälda brott från årsskiftet till 1 juli under åren 2015 till 2019:

2015: 12 049

2016: 11 381

2017: 10 696

2018: 9 642

2019: 9 271

Källa: Polisen

Vi är GBG