Foto: Michael Erhardsson

Trots rökförbud – inga bevis för mer fimpar

Mängder av askkoppar har tagits bort. Trots det syns ingen massiv ökning av fimpar på gatorna efter införandet av nya tobakslagen i somras.

  • Publicerad 09:43, 8 nov 2019

Fimpar på Drottningbron. Foto: Göteborgs stad

Städbåten Rehn-ström full med skrot från kanalen i somras. Foto: Göteborgs stad

Både bättre och sämre. Så kan man sammanfatta resultatet av årets skräpmätning i Göteborg. Under en månad har skräpet på 200 slumpvis utvalda platser i Göteborg mätts.

– I centrum, på Mariaplan och Kungsladugård har det blivit bättre. Men i Lundby har det blivit sämre på en yta fastighetsägaren ansvarar för, säger Stefan Risedahl, projektledare, Trygg, vacker stad.

Fimpar är fortfarande det dominerade skräpet i Göteborg. Drygt 70 procent av allt skräp är cigarettfimpar. Men det går inte att se några tydliga bevis på att det blivit värre efter införandet nya tobakslagen.

– Jag kan inte ge något tydligt svar på det. I skräpmätningen kan man se att det är mycket fimpar runt uteserveringar och kaféer. Men generellt är skillnaden marginell jämfört med tidigare skräpmätningar. Jag tror vi hade ett genomsnitt i staden tidigare på 3,84, nu var det 4,04, så jag kan inte säga att rökförbudet har påverkat speciellt mycket.

Nu har ni resultatet från årets skräpmätning. Hur går ni vidare?

– Jag sitter och grunnar på det nu, hur vi ska gå vidare. Allt hänger på vad jag har för pengar att göra av med nästa år. Det är inte så lätt att planera innan vi har budgeten, säger Stefan Risedahl.

Precis som tidigare år slängs mycket skräps också i kanalen. På park- och naturförvaltningen bedömer man att sommarens nedskräpning sett ut ungefär som tidigare år.  

– Sedan beror på andra omständigheter, hur strömt det är, västliga vindar, hög och lågvatten, säger Anna Johansson, enhetschef för skötsel på park- och naturförvaltningen.  

Något som däremot blivit vanligare i kanalen är elsparkcyklar.

– Elsparkcyklarna har ökat av naturliga skäl, det är fler i omlopp än föregående år. Hur många vet vi inte men det är en hel del.

Har ni hittat något annat ovanligt som slängts i kanalen?

– Trafikkontoret hade en dag vid Paddan-området dykare som fiskade efter cyklar, kundvagnar och sparkcyklar. Det var en hel del.  Vi har även fiskat upp till exempel barnvagnar och bänkar, säger Anna Johansson.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57