Trots skjutningar – lägst antal våldsbrott i Västra Göteborg

I fjol blev stadsdelen Västra Göteborg området med lägst antal anmälda våldsbrott i Göteborg. Detta trots att Tynnered av polis räknas som särskilt utsatt område.

  • Publicerad 05:30, 4 mar 2019

Enligt polisen har åtskilliga polisiära och sociala insatser gett resultat. I fjol tog stadsdelen Västra Göteborg hem förstaplats av alla tio stadsdelar i Göteborgs kommun för längst antal anmälda våldsbrott per invånare, enligt statistik från BRÅ.

– En enorm satsning har lagts på Västra Göteborg, säger Niklas Svensson, kommunpolis i södra Göteborg och fortsätter:

– Många av de tyngre kriminella är nu häktade vilket inte bara bryter upp gängkriminalitet utan verkar också så att människor tänker efter innan de begår brott, säger Niklas.

Niklas Svensson betonar vikten av att jobba förebyggande, innan det är för sent.

– Det handlar om att fånga upp ungdomar tidigt, innan det har gått för långt och de istället fångas upp i kriminella sammanhang. Många ungdomar kan lätt hamna på fel bana i livet.

Den stadsdel som hade högst antal anmälda våldsbrott år 2018 blev stadsdelen Centrum.

– Det är inte konstigt. Det handlar om krogproblematiken. Alkohol resulterar ofta i våld.

Trots att problematiken kring våldsbrott är annorlunda mellan stadsdelarna finns en liknande lösning.

– Det handlar fortfarande om att jobba med ungdomar och fånga upp dem innan det går snett, det är det viktigaste, säger Niklas Svensson.

Statistik: Anmälda våldsbrott Göteborg

Under 2018 anmäldes 222 antal våldsbrott i stadsdelen Västra Göteborg, jämfört med 303 året innan. Detta innebär att området hade minst antal anmälningar per invånare av alla stadsdelar i Göteborgs kommun.

Det går att jämföras med stadsdelen Centrum som under samma år hade 1309 antal anmälda våldsbrott under samma år. Detta gjorde området till det som hade allra flest anmälningar av alla stadsdelar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG