BAD. Plaskis när sommarlovet börjar. Foto: Carina Andreasson

Trots smittrisken – Plaskis fylls i sommar

Plaskdammen i Majorna är en av alla platser i Göteborg som kan stängas med stöd av pandemilagen. Däremot finns inga planer på torrläggning. Badbassängen kommer att fyllas med vatten som vanligt i sommar.

  • Publicerad 11:58, 23 apr 2021

Vi kommer inte ändra vår planering. Plaskis kommer att fyllas som vanligt

Älvsborgsdammen, som egentligen är det korrekta namnet på bassängen, är en populär samlingsplats året om. Höjdpunkten är dock när dammen från 1930-talet fylls med badvatten i början av sommaren.

– Vi kommer inte ändra vår planering. Plaskis kommer att fyllas som vanligt, meddelar Linda Nygren, direktör på Park och Naturförvaltningen i Göteborg.

Plaskdammen är en av de 18 samlingsplatser som finns med på kommunens lista över riskfyllda områden. Under torsdagens möte i kommunfullmäktige öppnade politikerna för möjligheten att stänga populära parker, bad- och lekplatser om det finns risk för trängsel.

18 populära platser i Göteborg kan stängas

– Just nu håller vi på att skapa en struktur för hur processen ska gå till. Hur vi till exempel ska fånga upp signaler om smittspridning. Vår bedömning kommer sedan användas som underlag för kommunstyrelsen som sedan kan fatta beslut, säger Linda Nygren.

Larmen kan handla om lovande väderprognoser eller särskilda högtider som man, sedan tidigare, vet samlar mycket folk på samma ställen. Om Park- och Natur bedömer att risken för folksamlingar är stor, kan förvaltningen slå larm till kommunledningen.

– Men först kommer vi gå igenom om det finns något vi själva kan göra för att påverka risken för trängsel. Det kan handla om mer information eller fler väktare någonstans, säger Linda Nygren.

Om risken för smitta ändå bedöms vara hög kan Kommunstyrelsen, i samråd med smittskyddet, fatta beslutet om stängning av publika platser.

Blir det inte ett ramaskri från göteborgarna?

– Vi är medvetna om att det här är en inskränkning av människors rörelsefrihet. Därför måste vi vara mycket nogsamma innan vi agerar, anser Linda Nygren.

Än så länge ligger dock sommarplaneringen fast. Park- och naturförvaltningen har just nu fullt upp med att räkna på badbryggor och grillplatser. Tanken är att det ska finnas ännu fler samlingspunkter än tidigare i sommar.

– Vår ambition är att skapa fler attraktiva platser att besöka, så människor kan sprida ut sig i stället för att vara i Slottsskogen. Vi planerar för fler grillplatser och, toaletter, men också mer skötsel och städning på badplatser och i parker.

Plaskdammen

Älvsborgsdammen, eller "Plaskis" är fylld med vatten 10-12 veckor per år, ungefär samtidigt som sommarlovet.

Plaskdammen, som är att betrakta som en badanläggning, har varit i drift sedan den anlades 1930-1933.

Storleken på bassängen är drygt 1000 kvadratmeter, den är 20–45 centimeter djup (sluttande) och fylls på med 15–25 centimeter vatten, vilket ger cirka 200 000 liter. Vattnet är klorerat och av bassängvattenkvalitet.

När plaskdammen är igång städar park- och naturförvaltningen den varje dag. Det genomförs även dagliga kontrollerar av klorhalt och pH-värden.

Varje vecka rengörs bassängens filter och grumlighetshalten kontrolleras.

Källa: Park- och naturförvaltningen, Göteborg stad

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Försvunna "Kassettmannen" funnen

Nöje Radiojournalist Peter Gropman har löst gåtan efter 30 år Kassetterna med reseskildringarna blev en följetong i P3:s "Morgonpasset" med Stefan Livh och Tomas Tengby som programledare på 90-talet. Men vem mannen bakom kassetterna var visste ingen. Nu är...onsdag 12/5 10:57

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00