Plats för båten. Omsättningen har varit oväntat stor i Göteborgs fritidshamnar under året. Foto: Håkan Bewert/Motsphotos

Trots "svemester" lugnt i båtplatskön

Trots sommarens hemestrande finns det plats i Göteborgs båthamnar. I Björlanda och Torslanda kan du få en båtplats direkt. Vill du däremot lägga båten i Hovås får du vänta upp emot 20 år.

  • Publicerad 05:30, 24 aug 2020

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Coronaåret har inneburit strålande tider för båtförsäljningen. Varven har rapporterat en ökad försäljning och andrahandsmarknaden för båtar har varit glödhet.

Redan i maj noterade Blocket en enorm efterfrågan. Sökningarna efter begagnade båtar ökade med 887 procent jämfört med samma tid förra året. Hela 70 procent av båtarna som lades ut till försäljning såldes inom en vecka.

250 nya båtägare

Även Grefab, Göteborgs kommunala fritidshamnar, har märkt av båtboomen.  Efterfrågan på båtplatser har ökat och under sommaren har 250 nya båtägare fått plats i de olika hamnarna. – Samtidigt som vi har haft en stor tillströmning av nya kunder, har vi också fått fler lediga platser. Medelåldern är hög hos våra båtägare och under året har många äldre sagt upp sina platser, säger Ann-Christine Alkner-Dahl, vd för Grefab.

Det förväntade kökaoset uteblev därmed och Grefab har kunnat sitta lugnt i båten. Behovet av båtplatser har kunnat tillgodoses. Så länge den som söker inte har särskilda pretentioner, vill säga.

Väntetid 0–20 år

Kötiden för en båtplats i de kommunala hamnarna varierar nämligen stort. Att få en plats i Björlanda Kile – Grefabs största hamn med 2 300 platser – går att lösa i stort sett direkt. För en båtplats i Hovås eller på KIlllingsholmen är kötiden upp emot 20 år.

Enligt Katarina Lindahl, chef för Grefabs kundtjänst, går det att jämföra båtplatserna med en slags bostadskarriär. Björlanda Kile är första ”bostaden” där alla storlekar av båtar har möjlighet att få en plats. Hovås hamn kan betraktas som toppen på karriären, där såväl boende som båtägare stannar under en längre tid.

– I Hovås och på Killingsholmen är det väldigt låg omsättning. Där stannar oftast kunderna i många år, säger Katarina Lindahl

Så länge får du vänta

Björlanda Kile 0-6 år

Eriksberg 6-12 år

Fiskebäck 1-15 år

Hinsholmskilen 1-15 år

Hovås 3-20 år

Killingsholmen 8-15 år

Lindholmen 1-9 år

Rosenlundskanalen 0 år (bara mindre båtar)

Saltholmen inre 1-9 år

Saltholmen yttre 1-14 år

Styrsö Tången 0 år (bara mindre båtar)

Torslanda Lagun 1-20 år

En båtplats i vattnet under sommarsäsongen varierar i pris beroende på båtens storlek, allt från 4 315 kronor till 17 880 kronor.

Källa: Grefab

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00