Liseberg. Andreas Andersen, vd på Liseberg. Foto: Gabriel Tjulander

Trots tuffa kravet –  Liseberg lovar att öppna

Svenska nöjesparker ratar Folkhälsomyndighetens förslag om krav på 20 kvadratmeter per besökare. Trots risk för stora förluster siktar Liseberg på att öppna 1 maj. "Vi har inget val", säger vd Andreas Andersen.

  • Publicerad 11:44, 15 mar 2021

Vår bedömning är att 20 kvadratmeter per gäst helt saknar förankring i den fakta som finns att tillgå.

Liseberg har varit stängt sedan julen 2019.  När Folkhälsomyndigheten äntligen kom med förslag till föreskrifter som ska reglera nöjesparker, djurparker och temaparker, välkomnades det av Lisebergs ledning som längtar efter att slå upp portarna.

Mindre önskvärt var riktlinjen om att maxantalet gäster ska beräknas utifrån 20 kvadratmeter per besökare, vilket är dubbelt så stor yta mot vad som krävs i gym och butiker.  

– De europeiska parkerna var öppna under 2020 med en branschstandard på mellan fyra och tio kvadratmeter per gäst. Vår bedömning är att 20 kvadratmeter per gäst helt saknar förankring i den fakta som finns att tillgå, säger Andreas Andersen, vd på Liseberg i ett pressmeddelande.

Svenska nöjesparker protesterar

Liseberg är inte ensamma i kritiken. Tillsammans med övriga svenska nöjesparker underkänner de Folkhälsomyndighetens förslag som kan innebära stora ekonomiska konsekvenser.

– Föreskriften innebär att antalet tillåtna gäster blir mindre än break-even, vilket betyder att det kommer att vara mer kostsamt att hålla parkerna öppna än att hålla stängt, säger Andreas Andersen.

Trots att det kan innebära en stor förlustaffär utlovar Andreas Andersen att öppna 1 maj som planerat.

– Vi kommer att öppna, vi måste. Vi har inget val, säger han till P4 Göteborg.

Liseberg och Gröna Lund, via Svenska Nöjesparksföreningen, har nu summerat sina invändningar i förslaget till föreskrift i ett remissvar som har skickats till Folkhälsomyndigheten.

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00