Liseberg. Andreas Andersen, vd på Liseberg. Foto: Gabriel Tjulander

Trots tuffa kravet –  Liseberg lovar att öppna

Svenska nöjesparker ratar Folkhälsomyndighetens förslag om krav på 20 kvadratmeter per besökare. Trots risk för stora förluster siktar Liseberg på att öppna 1 maj. "Vi har inget val", säger vd Andreas Andersen.

  • Publicerad 11:44, 15 mar 2021

Vår bedömning är att 20 kvadratmeter per gäst helt saknar förankring i den fakta som finns att tillgå.

Liseberg har varit stängt sedan julen 2019.  När Folkhälsomyndigheten äntligen kom med förslag till föreskrifter som ska reglera nöjesparker, djurparker och temaparker, välkomnades det av Lisebergs ledning som längtar efter att slå upp portarna.

Mindre önskvärt var riktlinjen om att maxantalet gäster ska beräknas utifrån 20 kvadratmeter per besökare, vilket är dubbelt så stor yta mot vad som krävs i gym och butiker.  

– De europeiska parkerna var öppna under 2020 med en branschstandard på mellan fyra och tio kvadratmeter per gäst. Vår bedömning är att 20 kvadratmeter per gäst helt saknar förankring i den fakta som finns att tillgå, säger Andreas Andersen, vd på Liseberg i ett pressmeddelande.

Svenska nöjesparker protesterar

Liseberg är inte ensamma i kritiken. Tillsammans med övriga svenska nöjesparker underkänner de Folkhälsomyndighetens förslag som kan innebära stora ekonomiska konsekvenser.

– Föreskriften innebär att antalet tillåtna gäster blir mindre än break-even, vilket betyder att det kommer att vara mer kostsamt att hålla parkerna öppna än att hålla stängt, säger Andreas Andersen.

Trots att det kan innebära en stor förlustaffär utlovar Andreas Andersen att öppna 1 maj som planerat.

– Vi kommer att öppna, vi måste. Vi har inget val, säger han till P4 Göteborg.

Liseberg och Gröna Lund, via Svenska Nöjesparksföreningen, har nu summerat sina invändningar i förslaget till föreskrift i ett remissvar som har skickats till Folkhälsomyndigheten.

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00