Tröttnat på julgranen? Sänk den i en sjö!

Köra till tippen, ställa ut på innergården eller sänka i en sjö? Var gör man egentligen av julgranen när den inte länge står så grön och grann i stugan?

  • Publicerad 12:00, 6 jan 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Det sägs att julen dansas ut på Tjugondag knut, med andra ord den 13 januari.

Men hur många julgranar ger inte upp bra mycket tidigare än så? Glansdagarna är förbi och kvar i ett hörn står en barrande rishög. Vad gör man? Om man inte bor i hus, äger en yxa och en vedkamin vill säga.

På Familjebostäder i centrum sätter man upp lappar med information till de boende om en insamlingsplats på innergården.

Rickard Roos, miljövärd, har dock sett en minskning av antalet julgranar på senare tid.

– Det är lite färre faktiskt. Generationen med levande gran tror jag börjar försvinna mer och mer.

LÄS MER: Roberthos granar är gröna på riktigt

Lekplats för fiskar

Han tycker överlag att det fungerar bra med granavfallet, som sedan hämtas upp av renhållningen.

– Sedan är jag ju sportfiskare också och tipsar därför gärna om att lämna granen till Sportfiskarna, som sänker ner den i en sjö.

Jo, det är sant! Den kan nämligen bli lekplats för abborrar, som söker sig till ris och grenar på sjöbotten när de ska lägga sina ägg. Även kräftor gillar att vistas bland förmultnande växter.

Mellan den 5 och 15 januari samlar Sportfiskarna därför in julgranar på regionkontoret Sjölyckan vid Delsjön. Nytt för i år är att man även har en insamling utanför Scoutgården vid Sisjön.

Som på hembygdstiden

– Det är en gammal beprövad metod som man tillämpade redan på den gamla hembygdstiden med självhushåll. Genom att sänka ner granar i sjöar skapas struktur på botten som gynnar djurlivet och även bidrar till ett näringstillskott, säger Per-Erik Jacobsen, regionchef för Sportfiskarna väst.

Förra året sänktes ett 50-tal granar i Delsjön och momentet brukar vara populärt för förskoleklasser att bevittna.

Så blir du av med julgranen

Kör den på tippen

Klipp ner granen, lägg i en säck och kör till närmsta återvinningsstation. Slängs under "gren och ris", men sortera plastsäcken för sig.

Skänk den till Sportfiskarna

Insamling pågår fram till den 15 januari vid Sjölyckan vid Delsjön eller Scoutgården vid Sisjön. Granarna sänks sedan ner i sjön och främjar djurlivet.

Ta med den på julgransplundring i Mölndal

Mölndal Energi anordnar en julgransplundring den 14 januari kl. 11-14 på Riskullaverket, Aminogatan 21. Gå rundvandring och se hur julgranen omvandlas till el och värme, fika och låt barnen roa sig med ponnyridning, fiskdam och hoppborg.

Skänk den till en öbo

Inför de årliga "påskfyrarna" samlar många öbor i Göteborgs skärgård på sig julgranar i kampen om att få sin påskbrasa att brinna längst.

Ställ ut den på uppsamlingsplatsen

Bor du i lägenhet är fastighetsägaren ansvarig för att informera om var man gör av grovsopor som julgranar. Ofta finns en gemensam uppsamlingsplats.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57