Tröttnat på julgranen? Sänk den i en sjö!

Köra till tippen, ställa ut på innergården eller sänka i en sjö? Var gör man egentligen av julgranen när den inte länge står så grön och grann i stugan?

  • Publicerad 12:00, 6 jan 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Det sägs att julen dansas ut på Tjugondag knut, med andra ord den 13 januari.

Men hur många julgranar ger inte upp bra mycket tidigare än så? Glansdagarna är förbi och kvar i ett hörn står en barrande rishög. Vad gör man? Om man inte bor i hus, äger en yxa och en vedkamin vill säga.

På Familjebostäder i centrum sätter man upp lappar med information till de boende om en insamlingsplats på innergården.

Rickard Roos, miljövärd, har dock sett en minskning av antalet julgranar på senare tid.

– Det är lite färre faktiskt. Generationen med levande gran tror jag börjar försvinna mer och mer.

LÄS MER: Roberthos granar är gröna på riktigt

Lekplats för fiskar

Han tycker överlag att det fungerar bra med granavfallet, som sedan hämtas upp av renhållningen.

– Sedan är jag ju sportfiskare också och tipsar därför gärna om att lämna granen till Sportfiskarna, som sänker ner den i en sjö.

Jo, det är sant! Den kan nämligen bli lekplats för abborrar, som söker sig till ris och grenar på sjöbotten när de ska lägga sina ägg. Även kräftor gillar att vistas bland förmultnande växter.

Mellan den 5 och 15 januari samlar Sportfiskarna därför in julgranar på regionkontoret Sjölyckan vid Delsjön. Nytt för i år är att man även har en insamling utanför Scoutgården vid Sisjön.

Som på hembygdstiden

– Det är en gammal beprövad metod som man tillämpade redan på den gamla hembygdstiden med självhushåll. Genom att sänka ner granar i sjöar skapas struktur på botten som gynnar djurlivet och även bidrar till ett näringstillskott, säger Per-Erik Jacobsen, regionchef för Sportfiskarna väst.

Förra året sänktes ett 50-tal granar i Delsjön och momentet brukar vara populärt för förskoleklasser att bevittna.

Så blir du av med julgranen

Kör den på tippen

Klipp ner granen, lägg i en säck och kör till närmsta återvinningsstation. Slängs under "gren och ris", men sortera plastsäcken för sig.

Skänk den till Sportfiskarna

Insamling pågår fram till den 15 januari vid Sjölyckan vid Delsjön eller Scoutgården vid Sisjön. Granarna sänks sedan ner i sjön och främjar djurlivet.

Ta med den på julgransplundring i Mölndal

Mölndal Energi anordnar en julgransplundring den 14 januari kl. 11-14 på Riskullaverket, Aminogatan 21. Gå rundvandring och se hur julgranen omvandlas till el och värme, fika och låt barnen roa sig med ponnyridning, fiskdam och hoppborg.

Skänk den till en öbo

Inför de årliga "påskfyrarna" samlar många öbor i Göteborgs skärgård på sig julgranar i kampen om att få sin påskbrasa att brinna längst.

Ställ ut den på uppsamlingsplatsen

Bor du i lägenhet är fastighetsägaren ansvarig för att informera om var man gör av grovsopor som julgranar. Ofta finns en gemensam uppsamlingsplats.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11