Tar det piano. Jonas Galatius är trumslagaren som har gjort klassisk pianomusik. Foto: Kai Martin

Trummisen solodebuterar på piano

Det är bakom trummorna som han hållit sig musikaliskt sysselsatt. Men det är med pianomusik som Jonas Galatius solodebuterar med klassiskt inspirerade "Tre utmärkta valser".

  • Publicerad 16:30, 21 jun 2021

Han är noga med att påpeka det: han är inte klassiskt skolad. Men med "Tre utmärkta valser" är det just musik från förebilderna Chopin, Schubert och Satie som hörs. Allt framfört av mångfacetterade pianisten Matti Ollikainen.

– Jag är ju främst trummis. Men jag har inte varit helt tillfredsställd med att bara vara den som håller takten. Jag vill få mer ut av komponerandet, förklarar han.

Det blev en samling stillsamma valser, kompostioner som tillkommit över en längre tid där han slutligen valde ut tre stycken för denna hans skivdebut.

– Melodier kommer egentligen till mig dagligen, då skriver jag ner noterna eller får ner dem på en diktafon. Det handlar väl om ett hundratal, men de flesta har jag inte slutfört. Så bestämde jag mig för att välja ut några och blev sporrad då Matti vill vara med, säger han.

Anledningen till att Jonas Galatius inte spelar själv är flera. Men framför allt är det samarbetet med Matti Ollikainen som lockar.

– Han bidrar väldigt mycket och det ger ju dessutom det en viss uppmärksamhet. Nu hoppas jag att det är musik som kan appellera till de flesta och att den ska vara tidlös, förklarat Jonas Galatius som nu hoppas på en fortsättning.

– Jag finansierar allt själv. Men tanken är det ska komma tre nya valser om något år – eller tre.

Jonas Galatius

Är: 39. Lärare i filosofi och musik, trummis, pianist och kompositör. Spelar bland annat med Elina Ryd och This is Water, som är skivaktuellt senare i år.

Bor: I Majorna/Linné sedan 20 år. Uppvuxen i Sävedalen.

Familj: Son på 18 år.

Aktuell: Med ep:n "Tre utmärkta valser" med Matti Ollikainen vid pianot.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12