VOLVO TORSLANDA. I Torslandafabriken arbetar i dag 6 500 personer. Foto: Mostphotos

Trumps beslut kan flytta biltillverkning till Torslanda

Det pågående tullkriget mellan USA och Kina gör att Volvo Cars kan flytta en del av produktionen av XC60 från Kina till Göteborg. Det skriver Dagens Industri.

  • Publicerad 10:09, 20 sep 2018

I veckan gick Donald Trump ut med att tullavgifterna på varor från Kina ska öka, 10 procent från och med 24 september och 25 procent från och med årsskiftet.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Detta kan leda till att Volvo flyttar en del av produktionen av XC60 från Changdu i Kina till Göteborg, det skriver Dagens Industri. Volvo har sedan tidigare bett om undantag från tullarna, men samtidigt tittar man alltså på möjligheten att flytta produktionen, av modellen som är den bäst säljande i USA, till fabriken i Torslanda.

– Det finns flexibilitet att skifta volym av XC60 mellan Torslanda och Chengdu och vi undersöker just nu om flexibiliteten ska användas. Detta är i så fall en relativt okomplicerad omställning utan behov av nya investeringar, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars till tidningen.

Om fabriken i Torslanda, som redan går för högvarv med treskift, skulle klara en ökad produktion är dock oklart. Enligt Dagens Industri skulle det dock kunna lösas genom omfördelning.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Sökes: Statister till norsk storfilm

Ta chansen till en tidsresa för en dag Norska storfilmen "Det största brottet" spelas just nu in i Göteborg. Filmen har mängder med statister. Men nu söker teamet fler. Allt för en boxningslandskamp som kräver en manlig publik. Så ta...söndag 16/2 15:00

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57