Trygg traillöpning för tjejer – succé som växer

Massor av tjejer vill springa i skogen, men ändå är det många som inte vågar. Göteborgs-löpgruppen Forest femmes erbjuder efterlängtat sällskap: varje måndagskväll träffas över hundra löpare för att springa trail i mörkret och nu sprider sig konceptet.

  • Publicerad 13:05, 26 okt 2017

I snitt är det ungefär 120 löpare som brukar samlas på måndagskvällarna, bara kvinnor i olika åldrar, och springa trail vid Skatås, Änggårdsbergen eller i Hisingsparken.

– Vi springer i skogen på småstigar och inte i elljusspår, som orientering utan karta. Vi har lite olika tempogrupper med både tjejer som är elit och toppar och de som aldrig sprungit innan, säger Michaela Lindgren som startat löpgruppen Forest femmes.

Traillöpning växer hela tiden och loppen blir fler och fler. Men många kvinnor känner sig begränsade när det kommer till träning, framför allt när hösten och mörkret kommer.

– Jag jobbar i en butik som säljer träningsskor. Där utnyttjade jag möjligheten att fråga både killar och tjejer som kom in hur de ser på att springa i skogen och killar generellt brydde sig inte, ingen var rädd. Men tjejer såg en massa orosmoment, säger hon.

Bland annat svarade tjejerna att de var rädda för att spring vilse, stöta på djur, eller att ramla och skada sig.

– De flesta sprang bara rundor de känner till sen tidigare och bara om de fick med sig någon kompis. Sexuella trakasserier eller övergrepp nog vara en del också, det handlar mycket om det i medierna nu och många är nog oroliga att det ska hända, säger Michaela Lindgren.

Hur tänker du kring den brutala attacken mot en kvinnlig löpare i Ulricehamn?

– Det är helt fruktansvärt. Efter det gick ju polisen ut och varnade att man inte ska jogga själv i skogen och så ska det inte behöva vara. Det är som att det är vi som ska lösa ett problem vi inte skapar.

I slutet av förra sommaren startade hon Forest femmes och nu sprider sig konceptet. Under november kommer ytterligare en lokal grupp i Göteborgsområdet igång, i Kullavik, och en ny grupp kommer även att starta i Stockholm. I framtiden är målet att bli en egen klubb.

Att få komma ut i skogen gör att många släpper sina rädslor, tror Michaela Lindgren.

– Erfarenheten gör mig tryggare. Nu när jag sprungit i skogen i ett år skulle jag inte ha några problem med att ge mig ut själv, men att springa tillsammans är en väldigt positiv känsla, säger hon.

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20