Trygg traillöpning för tjejer – succé som växer

Massor av tjejer vill springa i skogen, men ändå är det många som inte vågar. Göteborgs-löpgruppen Forest femmes erbjuder efterlängtat sällskap: varje måndagskväll träffas över hundra löpare för att springa trail i mörkret och nu sprider sig konceptet.

  • Publicerad 13:05, 26 okt 2017

I snitt är det ungefär 120 löpare som brukar samlas på måndagskvällarna, bara kvinnor i olika åldrar, och springa trail vid Skatås, Änggårdsbergen eller i Hisingsparken.

– Vi springer i skogen på småstigar och inte i elljusspår, som orientering utan karta. Vi har lite olika tempogrupper med både tjejer som är elit och toppar och de som aldrig sprungit innan, säger Michaela Lindgren som startat löpgruppen Forest femmes.

Traillöpning växer hela tiden och loppen blir fler och fler. Men många kvinnor känner sig begränsade när det kommer till träning, framför allt när hösten och mörkret kommer.

– Jag jobbar i en butik som säljer träningsskor. Där utnyttjade jag möjligheten att fråga både killar och tjejer som kom in hur de ser på att springa i skogen och killar generellt brydde sig inte, ingen var rädd. Men tjejer såg en massa orosmoment, säger hon.

Bland annat svarade tjejerna att de var rädda för att spring vilse, stöta på djur, eller att ramla och skada sig.

– De flesta sprang bara rundor de känner till sen tidigare och bara om de fick med sig någon kompis. Sexuella trakasserier eller övergrepp nog vara en del också, det handlar mycket om det i medierna nu och många är nog oroliga att det ska hända, säger Michaela Lindgren.

Hur tänker du kring den brutala attacken mot en kvinnlig löpare i Ulricehamn?

– Det är helt fruktansvärt. Efter det gick ju polisen ut och varnade att man inte ska jogga själv i skogen och så ska det inte behöva vara. Det är som att det är vi som ska lösa ett problem vi inte skapar.

I slutet av förra sommaren startade hon Forest femmes och nu sprider sig konceptet. Under november kommer ytterligare en lokal grupp i Göteborgsområdet igång, i Kullavik, och en ny grupp kommer även att starta i Stockholm. I framtiden är målet att bli en egen klubb.

Att få komma ut i skogen gör att många släpper sina rädslor, tror Michaela Lindgren.

– Erfarenheten gör mig tryggare. Nu när jag sprungit i skogen i ett år skulle jag inte ha några problem med att ge mig ut själv, men att springa tillsammans är en väldigt positiv känsla, säger hon.

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00