Trygg traillöpning för tjejer – succé som växer

Massor av tjejer vill springa i skogen, men ändå är det många som inte vågar. Göteborgs-löpgruppen Forest femmes erbjuder efterlängtat sällskap: varje måndagskväll träffas över hundra löpare för att springa trail i mörkret och nu sprider sig konceptet.

  • Publicerad 13:05, 26 okt 2017

I snitt är det ungefär 120 löpare som brukar samlas på måndagskvällarna, bara kvinnor i olika åldrar, och springa trail vid Skatås, Änggårdsbergen eller i Hisingsparken.

– Vi springer i skogen på småstigar och inte i elljusspår, som orientering utan karta. Vi har lite olika tempogrupper med både tjejer som är elit och toppar och de som aldrig sprungit innan, säger Michaela Lindgren som startat löpgruppen Forest femmes.

Traillöpning växer hela tiden och loppen blir fler och fler. Men många kvinnor känner sig begränsade när det kommer till träning, framför allt när hösten och mörkret kommer.

– Jag jobbar i en butik som säljer träningsskor. Där utnyttjade jag möjligheten att fråga både killar och tjejer som kom in hur de ser på att springa i skogen och killar generellt brydde sig inte, ingen var rädd. Men tjejer såg en massa orosmoment, säger hon.

Bland annat svarade tjejerna att de var rädda för att spring vilse, stöta på djur, eller att ramla och skada sig.

– De flesta sprang bara rundor de känner till sen tidigare och bara om de fick med sig någon kompis. Sexuella trakasserier eller övergrepp nog vara en del också, det handlar mycket om det i medierna nu och många är nog oroliga att det ska hända, säger Michaela Lindgren.

Hur tänker du kring den brutala attacken mot en kvinnlig löpare i Ulricehamn?

– Det är helt fruktansvärt. Efter det gick ju polisen ut och varnade att man inte ska jogga själv i skogen och så ska det inte behöva vara. Det är som att det är vi som ska lösa ett problem vi inte skapar.

I slutet av förra sommaren startade hon Forest femmes och nu sprider sig konceptet. Under november kommer ytterligare en lokal grupp i Göteborgsområdet igång, i Kullavik, och en ny grupp kommer även att starta i Stockholm. I framtiden är målet att bli en egen klubb.

Att få komma ut i skogen gör att många släpper sina rädslor, tror Michaela Lindgren.

– Erfarenheten gör mig tryggare. Nu när jag sprungit i skogen i ett år skulle jag inte ha några problem med att ge mig ut själv, men att springa tillsammans är en väldigt positiv känsla, säger hon.

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00