Tryggare i Tynnered med Tidstunneln

Gångtunneln mellan Frölunda torg och Tynnered är en smart genväg. Men dunkla gångtunnlar upplevs ofta otrygga. Därför ska nu konst och ljusdesign lysa upp den 75 meter långa tunneln som knyter ihop stadsdelarna.

  • Publicerad 11:30, 19 mar 2018

Arbete är i full gång med att färdigställa den 75 meter långa cykel- och gångtunnel som binder samman stadsdelarna Askim-Frölunda- Högsbo och Västra Göteborg under Västerleden i närheten av Frölunda torg. Konst och ljusdesign ska förvandla tunneln från dunkel och otrygg till ljus och säker.

– Denna tunnel är så himla lång och djup. Den är tillbyggd och extra förlängd när man har byggt om leden. Samtidigt är den ett viktig stråk för att ta sig till Frölunda torg om man inte har bil, säger Lars Ocklund, planeringsledare Belysning och Trafiksignaler, trafikkontoret.

Projektet är ett samarbete mellan Trygg, vacker stad och Göteborg konst och i flera tunnlar i området ser man redan ljuset. Den vid Briljantgatans spårvagnshållplats är ett exempel.

Läs mer: Briljant gångtunnel i Tynnered invigs

– Ljussättningen har gett bra utdelning där. Förut var det många som undvek tunneln vid Briljantgatan. Man såg konstiga upptrampade stigar över spåren och folk bar barnvagnar över spåren för man tyckte tunneln var läskig, säger Lars Ocklund. Nu är det en helt annan plats.

Danska sjöstensplattor och funktionsljus i den långa tunneln under Västerleden ska smyckas av konstnären Patrik Bengtsson. I samarbete med White arkitekter ska hans teckningar lysa upp och bilda en berättelse om tiden. Därav namnet Tidstunneln.

Invigningen av Tidstunneln sker den den 27 mars.

Läs mer: Mörka gångtunnlar i Tynnered - snart ett minne blott

Invigning av Tidstunneln

När: 27 mars klockan 18 - 19
Var: Näverlursgatan 4, Västra Frölunda

Vi är GBG